7 op 10 werkneemsters slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag

In het kader van de internationale dag van de rechten van de vrouw op 8 maart lanceerde ABVV Scheikunde-Petroleum een enquête over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Maar liefst 892 werknemers uit beide sectoren namen hieraan deel.

De resultaten zijn confronterend:

  • Meer dan 7 werkneemsters op 10 hebben al grensoverschrijdend gedrag ervaren.
  • Voor de helft van de werkneemsters heeft dit hun welzijn ernstig beïnvloed.
  • 6 op 10 van de ondervraagde werkneemsters ervaarden nadien angst en stress.
  • 1 op 3 werkneemsters hebben hun negatieve ervaringen nooit gemeld.

Verontrustende cijfers
71,94% van de werkneemsters die deelnamen aan onze enquête hebben al grensoverschrijdend gedrag ervaren. Dit gaat van discriminatie, pesten en ongepaste opmerkingen tot verbale, fysieke en seksuele intimidatie. Uit de cijfers blijkt verder dat het gedrag zich zowel voordoet tussen collega’s als tussen medewerkers en leidinggevenden. 50,76% van de respondenten moeten dit onaanvaardbaar gedrag zelfs vaak ondergaan.

32,31% van de vrouwelijke werknemers die al slachtoffer waren van grensoverschrijdend gedrag hebben dit nooit gemeld, vooral uit angst voor represailles.

grensoverschrijdend gedrag

 

Aanzienlijke impact
De gevolgen voor slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag zijn niet gering. De overgrote meerderheid van de deelnemers aan onze enquête meldden een vermindering van de werkprestaties, motivatie en betrokkenheid. Voor 6 op de 10 slachtoffers leidde ongepast gedrag tot angst en stress op het werk. Deze gevolgen leidden ook tot langere afwezigheidsperiodes wegens ziekte.

impact op het werk

Bij de mannen gaat alles goed? Nee. Een op de twee werknemers zegt ook al het slachtoffer te zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag op het werk. Verbale intimidatie wordt het vaakst genoemd door mannelijke respondenten.

Tijd voor actie
“De resultaten van de enquête zijn alarmerend en zorgwekkend. We moeten het taboe doorbreken rond deze realiteiten en zorgen voor een veilige werkomgeving, met bijzondere aandacht voor vrouwelijke werknemers”, reageert Andrea Della Vecchia, federaal secretaris ABVV Scheikunde-Petroleum. Om dit te bereiken vestigt de syndicalist de aandacht op het belang van preventie en ondersteuning: “Allereerst is het noodzakelijk om preventief te handelen door respectvolle werkrelaties te creëren die dergelijk gedrag zoveel mogelijk voorkomen. Vervolgens, als dit gedrag zich voordoet in een bedrijf, moeten de slachtoffers onmiddellijk beschermd en ondersteund worden, in functie van hun behoeften”. Preventiecampagnes, affiches, informatiesessies, opleidingen, psychosociale monitoring, .. . Om doeltreffend en aangepast te zijn aan de noden van de werknemers, moeten deze maatregelen geïmplementeerd worden in overleg met de syndicaal afgevaardigden. De syndicalist wijst in dit verband op een recente overeenkomst tussen vakbonden en werkgevers in de Italiaanse elektriciteitssector: “Het beroepsinkomen van slachtoffers van dergelijk gedrag wordt gegarandeerd gedurende de eerste 12 maanden van arbeidsongeschiktheid. De Italiaanse sociale gesprekspartners hebben ook overeenstemming bereikt om proactief te handelen door opleidingen en gezamenlijke bewustmakingscampagnes te organiseren”. De oproep aan de Belgische werkgevers is duidelijk: “Laten we geen enkele vorm van intimidatie in bedrijven tolereren en laten we samenwerken om duurzame oplossingen te ontwikkelen”.

ABVV Scheikunde-Petroleum van haar kant, zet haar campagne over grensoverschrijdend gedrag verder door haar afgevaardigden samen te brengen in het kader van een studiedag op 26 maart. Op de agenda: getuigenissen, syndicale initiatieven en juridische hefbomen.