Elke verandering is een kans

De uitdagingen met betrekking tot het klimaat en de energietransitie zijn aanzienlijk. Als vakbond vertegenwoordigen we een groot aantal werknemers in sectoren die een significante impact hebben op het klimaat en die vaak energieverslindend zijn. Daarom is het van belang dat we een grondige kennis ontwikkelen over deze problematiek. Een tool die kan helpen in deze kennisopbouw is de verklarende woordenlijst die werd opgemaakt door onze collega Guéric Bosmans.
In dit interview gaan we dieper in op dit thema met David Weinberger, de medewerker van het Vlaams ABVV die belast is met de klimaatkwesties. We vroegen hem naar de verklarende woordenlijst en de initiatieven die genomen moeten worden om de kennis van militanten verder te ontwikkelen.
David, je bent medewerker milieu bij het Vlaams ABVV. Voor welke vragen rond milieu kunnen militanten bij jou terecht?
Dat gaat heel breed: van uitstootcijfers in de industrie tot duurzame mobiliteit en alles daartussen. Men kan ook op mij beroep doen om milieurapporten te analyseren of bij specifieke vragen over milieugerelateerde thema’s. Indien nodig kan ik bij die ondersteuning tot op de vergadering van het CPBW bijstand bieden.
Wat is jouw mening over de verklarende woordenlijst? Een goed initiatief of een slag in het water?
Het lijkt me een goed initiatief. Voor veel mensen is het thema van de energie- en klimaattransitie vaak niet toegankelijk. Initiatieven zoals een verklarende woordenlijst kunnen helpen om het thema beter te begrijpen en om aan de slag te gaan met de problematiek in de overlegorganen.
Is het wel nodig om hierover meer kennis te verwerven?
Absoluut! Het thema is actueel, werkgevers en werkgeversfederaties lobbyen intensief rond het thema bij onze politici en zeker niet met het doel om de transitie te versnellen. De Europese klimaatwetgeving is streng maar noodzakelijk en wordt de volgende jaren nog meer uitgerold.
Werkgevers daartegen trekken de kaart dat de klimaatwetgeving hun concurrentievermogen in de weg staat. Als syndicale organisaties moeten we een voet tussen de deur krijgen in dit debat want industrieën die niet tijdig vernieuwen komen vroeg of laat in de problemen zoals we nu zien bij bepaalde bedrijven in de auto-industrie. Het kortetermijndenken van de werkgevers moet weerlegd worden met een duurzame langetermijnvisie.
Aan welke initiatieven denk je nog om onze militanten meer kennis te laten verwerven over het thema?
Vormingsdagen worden al voorzien en dat is ook een ideale manier om hiermee verder te gaan. Het is nuttig dat mensen uit dezelfde sector, zoals de scheikunde en petroleum, met elkaar overleggen. De transitie heeft een impact op hun sector, daarom moeten zij op sectoraal niveau kennis uitwisselen en een gezamenlijke strategie ontwikkelen.
Wat is de rol van de afgevaardigden bij het aanpakken van de uitdagingen met betrekking tot de transitie en het klimaat?
Militanten moeten syndicale controle en hun sociale oplossingen voor de energietransitie en klimaatuitdagingen ontwikkelen. Hun betrokkenheid is belangrijk omdat de beslissingen die op bedrijfsniveau worden genomen een directe impact hebben op de werknemers. Mijn oproep aan de afgevaardigden is duidelijk: neem deel aan de vormingen, bevraag ons zodat je op een syndicale manier het klimaatthema kan doen leven binnen je bedrijf. Elke verandering is een kans om zaken syndicaal aan te pakken.