Werknemers Marlux-Stradus eisen respect

Eind maart berichtten we over de onrustwekkende situatie bij Marlux-Stradus Tessenderlo-Ham. Vandaag, één maand later, zitten de werknemers in een informatie- en consultatiefase, maar laten we eerlijk zijn: het bedrijf behandeld hen als vee… en de nieuwe maatregelen van de Arizona-regering zullen hun situatie allesbehalve makkelijker maken. Net daarom lieten ook zij vandaag massaal hun stem horen tijdens de vakbondsacties in Hasselt!
Confrontatie met geruchten
Toen de vakbonden op 27 februari de directie confronteerde met de geruchten over een mogelijke overnamen van Marlux-Stradus, bleek daar niets van waar te zijn. Enkele weken later volgde -op eis van de vakbonden- een nieuw overleg met de Europese directie van CRH. Toen werd toegegeven: een overname is gepland én er werd reeds een intentieverklaring ondertekend voor verkoop. Eind maart werd er uiteindelijk op een bijzondere ondernemingsraad meegedeeld dat de Ierse multinational CRH Marlux-Stradus aan de familie Vercruysse had verkocht.
Té snelle beslissingen
Eén week later werd de intentie van de nieuwe eigenaar tijdens een bijzondere ondernemingsraad gecommuniceerd: de productieafdeling te Tessenderlo-Ham zou sluiten. Het gevolg? 64 werknemers -54 arbeiders en 10 bedienden- zouden hun job verliezen. De Wet-Renault, die een informatie- en consultatieprocedure regelt, werd opgestart. “Tijdens de twee voorbije vergaderingen werden heel wat zaken duidelijker, maar rezen ook steeds meer vragen. Er is een volgende vergadering gepland op 7 mei,” stelt Yannick Urbain, secretaris bevoegd voor de betonindustrie bij de Algemene Centrale – ABVV Limburg. “Volgens ons heeft de directie een ongelooflijk snelle beslissing genomen. Hoe kan je nu op één week tijd de balans hebben opgemaakt om dan zo’n drastische beslissing te nemen?! We weten dat CRH en de nieuwe eigenaar al sinds vorige zomer onderhandelden over deze overname. Hier klopt iets niet,” voegt Yannick toe.
Twee keer slachtoffer
De toekomst van de werknemers van Marlux-Stradus is onzeker. Binnen hun bedrijf worden ze incorrect behandeld en buiten het bedrijf zijn er de nieuwe maatregelen van de Arizona-regering. “Deze maatregelen maken alles erger. Binnenkort starten de onderhandelingen voor een sociaal plan. Het SWT (vroegere brugpensioen) was een van de sociale maatregelen die onderhandeld kon worden, maar deze regering besliste om het SWT-stelsel voor bedrijven in herstructurering af te schaffen. De gemiddelde leeftijd is 53 jaar bij Marlux, waardoor velen gebruik hadden kunnen maken van dit stelsel. En verder was er vorige jaren een hoge graad van economische werkloosheid in het bedrijf… wat gaat dit betekenen voor de loopbaan en de pensioenberekening van deze mensen?” zegt Yannick. Het is maar logisch dat ook zij op straat kwamen vandaag tegen deze maatregelen! Hoog tijd dat men naar de werknemers luistert en er meer respect is voor hen!