Het demografiefonds van de scheikunde is een niet te missen kans!

Dimitri is afgevaardigde van het ABVV in het bedrijf Sabert dat gevestigd is in Nijvel, Waals-Brabant. Dankzij het demografiefonds van de scheikunde hebben de vakbonden de arbeidsvoorwaarden van hun collega's kunnen verbeteren. In ons interview vertelt hij over de procedure die hij volgde om tot dit mooie resultaat te komen.

Kan je jezelf en je syndicale ploeg voorstellen?

Bij de laatste verkiezingen behaalde het ABVV een meerderheid in de verschillende overlegorganen. Ik word omringd door een geweldige ploeg en dat stelt ons echt in staat doeltreffende acties te ondernemen om het welzijn van de werknemers in ons bedrijf te verbeteren.

Wat produceert jouw bedrijf?

Sabert is een multinational gespecialiseerd in de productie van vershoudfolie en een hele reeks producten voor de voedingsindustrie. Nijvel is de belangrijkste productievestiging van Sabert in Europa en stelt ongeveer 200 mensen tewerk. Het bijzondere aan het voedselveilige plastic dat we produceren is dat het in de microgolfoven kan en recycleerbaar is. We produceren ook bakjes op basis van suikerrietpulp, die 100% biologisch afbreekbaar zijn. We exporteren naar heel Europa, China en de Arabische landen.

Hoe leerde je het Demografiefonds kennen?

Een collega-afgevaardigde zag informatie over dit onderwerp en vertelde ons dat dit fonds zou kunnen helpen om de arbeidsomstandigheden in ons bedrijf te verbeteren. We namen contact op met David Pastorelli, onze secretaris, voor meer informatie en gingen aan de slag. De volgende stap was een gesprek hierover met de directie, die echt openstond voor het idee omdat zowel zij als wij er uiteindelijk voordeel bij zouden hebben. Vervolgens moesten we ons buigen over de maatregelen die moesten worden opgenomen in het demografieplan 2023-2024. Hiervoor organiseerden we een personeelsvergadering om het demografieplan voor te stellen en de werknemers uit te nodigen om ons te vertellen welke maatregelen zij interessant vonden. Ze waren vooral geïnteresseerd in gezondheid, verlof en sport.

Wat hebben jullie opgenomen in het plan voor 2023-2024?

We hebben op een aantal verschillende gebieden een aanvraag ingediend. Op het gebied van werk hebben we bereikt dat werknemers ouder dan 45 jaar een halve dag extra verlof krijgen. Op het vlak van gezondheid hebben we gevraagd om een tegemoetkoming van €50 te voorzien voor borstkankerpreventie voor werkneemsters boven de 40 jaar, evenals een informatiesessie over roken. We hebben ook een vergoeding van 30 euro verkregen voor alle werknemers die een sportabonnement nemen, en een dekking voor iedereen die deelneemt aan de 20 kilometer van Brussel. Een andere opmerkelijke maatregel is de organisatie van een werklunch. Dit is een kans voor de werknemers om een "off" dag te hebben, wat tijd samen door te brengen en nauwere banden te smeden.

Hoe reageerden de werknemers op deze maatregelen?

Ze waren opgetogen. We waren er duidelijk over geweest dat we niet alle punten zouden kunnen binnenhalen van de lijst die we aan de directie hadden voorgelegd. Maar we hebben een goed evenwicht bereikt in de verschillende actiegebieden.

We hebben nog een heleboel ideeën voor de toekomst. Op dit moment werken we aan het demografieplan 2025-2026. Ons doel is om zoveel mogelijk van de maatregelen uit het vorige plan te behouden en een aantal nieuwe toe te voegen. Wordt vervolgd...

Welke boodschap heb je voor de werknemers in de scheikundesector?

Ik wil hen aanmoedigen om informatie in te winnen over het demografieplan en een dergelijke procedure in hun bedrijf op te starten. Het is echt een pluspunt voor de werknemers.