Met de toekomstige hervormingen van de regering zouden we 100% naakte ontslagen hebben gehad bij Yara Tertre

Op 15 oktober 2024 kondigde de directie van Yara Tertre aan 115 werknemers te willen ontslaan van de 327 die tewerkgesteld zijn in de meststoffenfabriek in de regio van Bergen. Een ware donderslag. Vorige week werd een akkoord bereikt over het sociale luik. Dankzij dit akkoord kon het aantal ontslagen werknemers worden beperkt tot 61.

“Een collectief ontslag blijft altijd een sociaal drama en geen enkel bedrag kan de impact van zo’n beslissing tenietdoen.  Werkgevers en vakbonden waren gelukkig bereid om tot een akkoord te komen en budgetten vrij te maken zodat de ontslagen werknemers er terug bovenop kunnen komen. We hebben eveneens garanties gekregen voor de toekomst van de vestiging, dankzij het bedrag van 25 miljoen euro dat geïnjecteerd zal worden in de logistieke afdeling zodat er nieuwe loskades kunnen worden gebouwd voor het transport van ammoniak via het spoor,” legt Lionel Quebella, secretaris voor de AC Wapi–Bergen-Borinage, uit.

Sociale mechanismen die de schade beperken 

Tijdens de onderhandelingen van dit herstructureringsplan kon er nog gebruik gemaakt worden van sociale mechanismen die de schade beperken. “We hebben tot het uiterste gestreden om de beste voorwaarden voor vertrek te bekomen,” vertelt Lionel. “Bij Yara Tertre zijn we door het oog van de naald gekropen. Als de herstructurering na 1 juli had plaatsgevonden, zouden we 61 naakte ontslagen hebben gehad door de hervormingen van de regering. We verwachten een waar sociaal bloedbad bij toekomstige herstructureringen in België.” 

Dankzij het sociaal plan dat door de vakbonden werd onderhandeld, zullen 25 werknemers kunnen genieten van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (het vroegere brugpensioen). Bovendien zullen er binnenkort een tiental banen beschikbaar zijn voor de ontmanteling van de productie-eenheid voor reforming en in de logistieke en onderhoudsafdelingen. De directie stemde ook in met het principe van vrijwillig vertrek op basis van de dubbele vrijwilligheid (die van de werknemer en die van de directie). Er werd bovendien een aanzienlijk budget vrijgemaakt voor de omscholing van de personeelsleden die binnenkort worden ontslagen. De reconversiecel is een systeem dat haar nut al jaren heeft bewezen. De Waalse minister van Werk haalt dit mechanisme momenteel onderuit. We zullen er elke ontslagen werknemer begeleiden en er alles aan doen zodat zij snel terug aan de slag kunnen of een beroepsopleiding kunnen aanvatten bij uitstekende operatoren. De reconversiecellen hebben hun nut al bewezen, het aantal mensen dat terug aan de slag gaat is zeer hoog. Het feit dat de politiek ze wil afschaffen bewijst eens te meer dat de politieke partijen die momenteel aan de macht zijn deze werknemers absoluut niet waarderen.