“Een kwaliteitsvolle job dankzij het Demografiefonds": een blik achter de schermen bij SCK CEN

In dit interview spreken we met Katrien Smits en Kris Dylst, twee afgevaardigden van SCK CEN, over hun werk en hun betrokkenheid bij het Demografiefonds.
Kunnen jullie jezelf even voorstellen?
Katrien Smits: Ik ben 42 jaar en werk al 14 jaar bij het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK CEN). Als laborant onderzoek ik omgevingsstalen zoals grond, water en biologische stalen op radioactiviteit. Daarnaast ben ik actief als lid van de ondernemingsraad (OR) en syndicaal afgevaardigde (SA). Ik zetel ook in de werkgroep Demografiefonds, samen met vertegenwoordigers van andere vakbonden. Ons doel is duidelijk: kwaliteitsvolle jobs in ons bedrijf."
Kris Dylst: Ik ben 53 jaar en werk al 20 jaar bij SCK CEN. Ik ben hoofdafgevaardigde binnen onze militantenkern en heb effectieve mandaten in de OR, het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) en als SA. Net als Katrien ben ik lid van de werkgroep Demografiefonds. Naast mijn syndicale taken werk ik op de dienst ontmantelingsprojecten, waar we verantwoordelijk zijn voor het ontmantelen van nucleaire installaties.
Wat kunnen jullie vertellen over SCK CEN?
Kris: SCK CEN is een onderzoeksinstelling in België met ongeveer 900 medewerkers. Onze onderzoeksactiviteiten richten zich op drie hoofdthema’s: innovatieve nucleaire systemen, het beheer van kernafval en ontmanteling, en kankerbestrijding via nucleaire toepassingen.
Hoe zijn jullie in contact gekomen met het Demografiefonds?
Kris: In 2016 vertelde mijn secretaris me dat er binnen onze sector een Demografiefonds was opgericht. Via ABVV Scheikunde kwam ik in contact met een expert op dit vlak. Samen met collega’s van het ACV organiseerden we een infosessie binnen ons bedrijf, met aanwezigheid van vakbondsexperten van ACV en ABVV. Daarna hebben we de goedgekeurde maatregelen van het beheerscomité bestudeerd om te zien wat mogelijk was. Zo zijn we gestart met het opstellen van ons eerste demografieplan.
Wat zijn de belangrijkste maatregelen in jullie demografieplan?
Katrien: In het actiegebied ‘Werk’ hebben we extra aanwervingen voorzien voor het team productie en materiaalbeheer. Dit maakt het mogelijk om langdurige afwezigheden flexibel op te vangen, zonder dat de werkdruk toeneemt. Daarnaast kunnen overuren vaker in tijd gecompenseerd worden, wat bijdraagt aan een gezonde werkbalans. Ook in een andere afdeling zijn extra aanwervingen gedaan, gefinancierd via het Demografiefonds, zodat oudere werknemers hun werkritme kunnen aanpassen. Dit verlicht de werkdruk voor het hele team.
In het actiegebied ‘Gezondheid’ hebben we een bovenwettelijke medische check-up ingevoerd, met onder andere testen op prostaat- en schildklierproblemen. Daarnaast zijn er AED-toestellen (Automatische Externe Defibrillators) geplaatst, die levens kunnen redden bij hartstilstand. Verder hebben we sport- en cultuurcheques ingevoerd en een Employee Assistance Programma (EAP) voor onze medewerkers.
Wat houdt dat Employee Assistance Programma precies in?
Kris: Via het EAP krijgen onze medewerkers én hun gezinsleden gedurende vijf jaar 24/7 toegang tot professionele, laagdrempelige en vertrouwelijke ondersteuning. Dit gaat zowel over mentale als fysieke gezondheid, en wordt aangeboden door gediplomeerde experten. Het programma is bedoeld om hulp te bieden bij problemen in zowel de privé- als werksfeer.
Hoe reageren de werknemers op deze maatregelen?
Kris: De reacties zijn positief. We horen geen negatieve feedback. Veel collega’s beschouwen de maatregelen intussen als vanzelfsprekend. Het is belangrijk om te benadrukken dat het Demografiefonds er gekomen is omdat de vakbonden ervoor kozen om 0,15% van de koopkracht niet uit te keren, maar te investeren in dit fonds. Het is dan ook logisch dat de maatregelen tastbare voordelen opleveren voor de werknemers.
Welke boodschap willen jullie meegeven aan andere delegees?
Katrien: Ga ervoor als delegee! Maatregelen in een demografieplan zijn tijdelijk gedurende de looptijd van het plan, maar kunnen op termijn structureel worden.
Kris: Alle extra aanwervingen die in ons plan zijn opgenomen, hebben uiteindelijk geleid tot contracten van onbepaalde duur. Als je vragen hebt, neem zeker contact op met je vakbondsexpert. Je krijgt duidelijke uitleg en leert de voorwaarden kennen. Ik neem zelf nog regelmatig contact op met onze expert om na te gaan of een maatregel haalbaar is. Het is een grote meerwaarde dat we als delegees op die expertise kunnen rekenen.