De dienstencheques zitten weer in de lift

Hogere prijzen zullen het hele systeem op de helling zetten. Met dat argument gingen de werkgevers destijds in tegen de eisen van de vakbonden. Vandaag tonen nieuwe cijfers van de RVA aan dat dat niet juist is.

Hogere prijzen voor dienstencheques zullen het hele systeem op de helling zetten. Met dat argument gingen de werkgevers destijds in tegen de vraag van de vakbonden naar betere loon- en arbeidsvoorwaarden. Vandaag tonen nieuwe cijfers van de RVA aan dat dat niet juist is. In zijn geheel bekeken groeit de sector weer. Er zijn wel verschillen tussen de gewesten, een gevolg van de staatshervorming.

In de eerste helft van 2015 ging de verkoop van dienstencheques opnieuw omhoog. In 2014 was er een terugloop geweest. Dat had voornamelijk te maken met de prijsverhoging vanaf 1 januari 2014. Uit voorzorg hadden veel mensen eind 2013 uitzonderlijk veel dienstencheques gekocht.

Maar belangrijk is vooral dat de prijsverhoging op de langere termijn de vraag naar dienstencheques niet heeft doen dalen. Daarmee verdwijnen de alarmerende waarschuwingen van de werkgevers naar de prullenmand.

Staatshervorming laat sporen

Als we nagaan hoeveel dienstencheques uitbetaald worden aan ondernemingen kunnen we wel verschillen merken tussen de gewesten.

Zowel in Vlaanderen als het in Brussels Gewest stijgt het aantal uitbetaalde cheques aanzienlijk. In Vlaanderen tekende die trend zich al af in 2013-2014. In het Brussels gewest was er in die periode een lichte daling, en in 2015 opnieuw een stijging. Die evolutie heeft voornamelijk te maken met het feit dat de dienstencheques na de staatshervorming gewestelijke materie zijn geworden. 2015 is nog een overgangsjaar waarin bedrijven die hun maatschappelijke zetel in Brussel hebben al hun ontvangen cheques ook in Brussel ter betaling moeten indienen, ook al ontvingen ze die in hun vestigingen in Vlaanderen of Wallonië. En dat heeft momenteel een negatieve invloed op de cijfers in Wallonië.

Die situatie zal in 2016 genormaliseerd worden, want dan zullen de gewesten elk hun eigen dienstencheques hebben. Dan zal er onvermijdelijk een duidelijke kijk zijn op de evoluties in elk van de gewesten.

Zelfs al zijn de cijfers nu bemoedigend, de vraag blijft wel hoe het verder moet. Hoe zal het systeem budgettair leefbaar blijven? Die bekommernis blijft bestaan, maar reden tot paniek is er niet.

Nog een haar in de boter

Er zit trouwens nog een haar in de boter. Nu de gewesten apart hun dienstencheques moeten laten drukken gaat het prijskaartje daarvoor de hoogte in. Het schaalvoordeel van de grote hoeveelheid is weg. Vooral het Brussels Gewest dat een kleinere hoeveelheid cheques moet laten maken, is daar de dupe van. Daar zullen de administratiekosten voor de dienstencheques verdubbelen.