Sociale verkiezingen 2024

Samen sterk

groepsfotoTussen 13 en 26 mei 2024 worden arbeiders, bedienden en kaderleden in meer dan 6.000 bedrijven in België uitgenodigd om hun vertegenwoordigers te kiezen voor de verschillende syndicale organen: ondernemingsraad (OR) en comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW). Dit is een essentiële gebeurtenis voor de sociale democratie.

De verkozen delegees zullen de stem van de werknemers zijn voor de komende 4 jaar. Als de delegees de stem van de werknemers zijn, dan zijn de werknemers de kracht van de delegees en van het ABVV.

Hoe meer werknemers we vertegenwoordigen, hoe meer gewicht we in de schaal leggen, en in de huidige politieke en economische context is dat van levensbelang. Het is meer dan ooit nodig om de positie van het ABVV te versterken tegenover het neoliberale beleid, de werkgevers en andere vakbonden.

Laat je stem horen!  Word kandidaat.
 

Ik word kandidaat

CPBW

Het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW)

Het CPBW houdt zich bezig met de veiligheid, de werkomgeving, de gezondheid en het welzijn op het werk. Een bedrijf heeft een CPBW wanneer er minstens 50 werknemers zijn. Er zijn drie kandidatenlijsten mogelijk: een voor de arbeiders, een voor de bedienden, en ook een voor de jonge werknemers (op voorwaarde dat er minstens 25 werknemers jonger zijn dan 25 jaar op de dag van de verkiezingen).

Wat doe je als delegee in het CPBW? 
 • Je luistert vooral heel goed naar je collega's.
 • Je identificeert problemen met betrekking tot de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van de werknemers.
 • Je overlegt met de werkgever hoe de arbeidsomstandigheden, de PBM’s en de werkomgeving te verbeteren, en het lawaai op de werkvloer en de stress bij werknemers te verminderen.
gezondheid

 

 

OR

De ondernemingsraad (OR)

De OR houdt zich bezig met de economische situatie en met de tewerkstelling in het bedrijf. Er is een OR in bedrijven die minstens 100 werknemers tellen. Voor de ondernemingsraad zijn er vier kandidatenlijsten:

 • een van de arbeiders,
 • een van de bedienden,
 • een van de jonge werknemers (minstens 25 werknemers jonger dan 25 jaar op de dag van de verkiezingen),
 • en een van de kaderleden (minstens 15 kaderleden nodig).
Je rol als delegee in de OR:
 • Je ontvangt informatie over de financiële situatie van het bedrijf (personeelsbezetting, productiviteit, vooruitzichten). 
 • Je beslist mee over het arbeidsregle­ment, de jaarlijkse vakantie, de ontslagregelingen en werkorganisatie. 
 • Je controleert de overuren en het gebruik van uitzendkrachten en onderaannemers.
OC

 

Word kandidaat!

Waarom zou jij je engageren? 

 • Als ABVV-kandidaat sta je er nooit alleen voor. De syndicale delegatie van je bedrijf en je gewestelijk secretaris staan voor je klaar. 
 • Afgevaardigde zijn, dat leer je. Onze delegees krijgen vormingen over sociale wetgeving, spreken in het openbaar of hoe vergaderingen organiseren.
 • Afgevaardigde zijn, betekent niet dat jij je privéleven moet opgeven. Het ABVV zorgt ervoor dat onze delegees, mannen of vrouwen, altijd een goed evenwicht behouden tussen hun vakbondsactiviteiten en hun privéleven. 
 • Afgevaardigde zijn, is de beste manier om een impact te hebben op de gang van zaken in je bedrijf en zo het dagelijkse leven van je collega's te verbeteren. 

Er zijn twee voorwaarden om kandidaat te zijn: 

 1. Op z'n minst zes maanden anciënniteit hebben in je bedrijf.
 2. Tussen 18 en 65 jaar oud zijn.

Wil je vertrouwelijk en vrijblijvend meer informatie ontvangen? Vul het formulier in en een lid van je regionale afdeling zal binnenkort contact met je opnemen.

Schrijf je in en ontvang meer informatie

impact

 

Tools

Pamflet - Kandidaten bedienden

Tools

Brochure - Campagne voeren met sociale media

Tools

Brochure - Een geslaagde campagne in 10 stappen

Tools

Kalender procedure - Sociale verkiezingen 2024

Tools

Affiche gender - Sociale verkiezingen

Tools

Affiche - Kandidaten bedienden

Tools

Ondernemingsraad in het kort

Tools

Brochure ABC van de Procedure

Tools

Kalender 2024 - Sociale verkiezingen