“De solidariteit is hier fantastisch!”

De 185 werknemers van Autajon Packaging te Anderlecht en Aarlen gingen op 15 mei naar de stembus. Het resultaat was een bedrijf dat volledig rood kleurde, gezien het ABVV over de hele lijn won. We spraken met Robert, die reeds 39 jaar bij Autajon werkt en er sinds 1988 delegee voor de Algemene Centrale is.

Robert, hoe fier ben je op het behaalde resultaat?Robert

Zeer fier! Wij hebben opnieuw alle mandaten binnengehaald. Er zijn vier effectieve mandaten in de ondernemingsraad (OR) en vier in het comité voor preventie en welzijn op het werk (CPBW). Het is dus mooi verdeeld en iedereen is vertegenwoordigd! Onze twee collega’s die lid zijn van het ACV hebben opnieuw een lijst ingediend, maar zonder succes.

Hoe verklaar je dit resultaat?

Ons bedrijf is vooral rood gekleurd. 99% is aangesloten bij de Algemene Centrale. Dat is hier een traditie. Het is echter niet vanzelfsprekend dat we altijd alle mandaten binnen slepen. Het is door ons hard syndicaal werk dat wij het vertrouwen en de steun van de collega’s hebben en houden. Wij hebben sinds mijn eerste mandaat in 1988 al heel wat zaken kunnen verwezenlijken: maaltijdcheques van €8 voor bedienden én arbeiders, drie anciënniteitsdagen en één extra vanaf 55 jaar, ecocheques, onkostenvergoeding voor bus, trein en fiets, jaarlijkse premies, enz. De nieuwe ploeg zal ook verder strijden voor o.a. betere lonen, teambonussen, gelijke lonen vrouwen/mannen, telewerk, een groepsverzekering,… Onze ABVV-delegaties zullen de komende vier jaar dus verder hard werken voor het welzijn van alle werknemers binnen het bedrijf.

Robert
Foto: Robert naast 'de rode muur' in het bedrijf
Hoe hebben jullie campagne gevoerd?

Wij informeren iedereen zeer goed. Zo hangen wij flyers, affiches, alle verslagen van onze vergaderingen enz. aan de valven (en de muur) op. We hebben ook een affiche opgehangen met alles wat we reeds verwezenlijkt hebben en wat we nog willen behalen. De muur kleurt vaak volledig rood.

Onze sterkte is daarbij dat we in alle departementen delegees hebben. We gaan dus in gesprek met onze collega-arbeiders, en ook de bedienen hebben sinds enkele jaren een mooie vertegenwoordiging in de syndicale organen. Onze delegees geven onze collega-bedienden uitleg, maar gaan ook na of er problemen zijn en of ze iets nodig hebben. Voor elke maandelijkse vergadering checken we ook of de werknemers bepaalde punten op de agenda willen plaatsen. We communiceren dus heel veel en strijden voor het welzijn van de werknemers. Daarom hebben we volgens mij zo’n mooie score behaald.

Volgend jaar ga je met pensioen, hoe kijk je terug op jouw carrière als delegee?

Toen ik hier begon te werken, was het geen lachertje. Het was écht niet gemakkelijk, maar we zijn blijven strijden als ploeg. Zo hebben we veel zaken kunnen behalen voor de werknemers. We kregen op de duur appreciatie en respect van de baas. Ik ben fier op wat we bereikt hebben, fier op mijn syndicale carrière, fier dat ik zoveel mensen heb kunnen helpen. De nieuwe ploeg is van start gegaan, de eerste vergadering in de OR is een feit en ik was er niet meer bij… na al die jaren. Ik blijf wel in de syndicale delegatie tot ik op pensioen vertrek, zo kan ik de nieuwe ploeg ondersteunen en helpen waar nodig. En zelfs als ik met pensioen ben, blijf ik actief binnen onze syndicale werking.

Wat waren je hoogtepunten als delegee?

De fameuze evolutie die we met de ploeg hebben gemaakt. Ik weet nog dat ik 20 jaar geleden naar Finland ben geweest om met de grote bazen te spreken over het welzijn van onze werknemers. Het verschil tussen arbeiders en bedienden was toen schandalig en onaanvaardbaar. Voor ons was het toen zeer simpel: ofwel gaat de directie mee in ons verhaal, ofwel ligt alles stil. De boel lag vele dagen stil. Mijn grootste voldoening was dat iedereen solidair was met ons en geen moment dacht aan opgeven. Na enkele weken bekwamen we o.a. de maaltijdcheques en verlofdagen voor de arbeiders. Alles wat we bereikt hebben en de steun die ik kreeg van de collega’s, dat is een hoogtepunt voor mij. Een ander hoogtepunt is de solidariteit tussen alle collega’s. De solidariteit is hier fantastisch! En dankzij de steun van onze leden was het voor mij en onze ploeg altijd motiverend om deze niet te onderschatten job te blijven doen. Bedankt aan alle prachtige mensen en diensten in naam van onze delegatie!

En tot slot: welke tips wil je meegeven aan de collega’s uit de syndicale ploegen?

Wij hebben een zeer goede vakbond en een zeer goede syndicale ploeg, die steeds tot je beschikking staat. Blijf samenwerken als ploeg, sta allemaal aan dezelfde kant en wees solidair!
Tot slot wil ik de nieuwe ploeg alvast succes wensen, zelf heb ik er alle vertrouwen in!

We willen Robert alvast bedanken voor zijn engagement als delegee, de verwezenlijkingen die hij samen met de syndicale ploegen behaald heeft en zijn strijdvaardigheid! Merci Robert, samen sterk!