Statutair congres verkiest nieuwe voorzitter en nieuwe algemeen secretaris

Op het statutair congres van de Algemene Centrale-ABVV werd deze ochtend een nieuwe voorzitter en een nieuwe algemeen secretaris verkozen. In een vakbondscentrale zijn dat de twee leidende functies.

Paul Lootens wordt voorzitter. Hij is 58, woont in de regio Charleroi, is gehuwd en vader van twee kinderen. Sinds zijn jeugd al militeert hij in de vakbondsbeweging. Hij werd vakbondssecretaris in de regio Charleroi waar hij een rol speelde in belangrijke conflicten zoals bij Verlipack, Glaverbel of Solvay. In 1991 kwam hij naar Brussel werken als federaal secretaris. Naast de glassector organiseerde hij het vakbondswerk in sectoren als de chemie en de uitzendsector. De laatste twee jaar bekleedde hij de functie van algemeen secretaris. Nu volgt hij Alain Clauwaert op. Clauwaert was tien jaar lang voorzitter. Hij zet nu een punt achter zijn loopbaan.

Werner Van Heetvelde wordt algemeen secretaris. Hij is 51, is gehuwd en woont in Gent. Hij is afkomstig van Antwerpen maar bleef na zijn studies in Gent hangen waar hij heel snel in de vakbondsactie actief werd, te beginnen met de werklozenbeweging. Hij was eerst vakbondssecretaris in Gent voor hij in 2004 als federaal secretaris naar Brussel kwam. Werner Van Heetvelde is een bekend vakbondsfiguur in de sectoren van de dienstencheques, de beschutte en sociale werkplaatsen, de gezondheidszorg en de gezinszorg.