Fiscale anomalie uit de wereld geholpen dank zij vakbond

Syndicalisten van de Algemene Centrale-ABVV van Charleroi zorgden ervoor dat er een einde kwam aan een fiscale anomalie die ontslagen werknemers zwaar trof. Het is een zoveelste bewijs dat er vooral niet moet worden ingegaan op de pogingen van rechts om de vakbondsbeweging te muilkorven.

Werknemers die door een herstructurering of een sluiting ontslagen worden krijgen onder welbepaalde voorwaarden een ontslagcompensatievergoeding (OCV), bovenop hun ontslagvergoeding. Die maatregel brengt de ontslagregeling voor arbeiders dichter bij de regeling voor bedienden en heeft dus te maken met de harmonisering van de werknemersstatuten. Om een OCV te krijgen moet de ontslagen arbeider zich vrijwillig inschrijven bij een tewerkstellingscel.

De arbeiders die aan de voorwaarden voldoen kwamen wel voor een zeer onaangename verrassing te staan. De RVA berekende hun bedrijfsvoorheffing op basis van het totaal van hun ontslagvergoedingen, de OCV dus inbegrepen. Het perverse effect daarvan was dat er een voorheffing werd ingehouden in belastingschalen tot 53,5%. Met als gevolg dat zij tijdens de periode van de OCV zelfs minder ontvingen dan wanneer ze onder de volledige werkloosheid vielen.

De afdeling Charleroi van de Algemene Centrale-ABVV heeft die anomalie krachtig aangevochten en krijgt nu ook gelijk. Mede dankzij een interventie in het parlement van de PS-volksvertegenwoordiger Eric Massin heeft de Minister van werk, Kris Peeters, de berekeningswijze ongedaan gemaakt en de RVA de opdracht gegeven de zaak met terugwerkende kracht recht te zetten.

Zonder de actie van de vakbondsmensen was deze anomalie nooit rechtgezet. Het toont nog maar eens hoe belangrijk het is dat de vakbond de rechten van werknemers ter harte neemt. Opnieuw wordt duidelijk dat we op onze hoede moeten zijn voor de politieke figuren van de liberale partijen en van de ultraliberale N-VA die er alles zouden aan doen om de vakbondsbeweging het zwijgen op te leggen.