Rechtvaardige fiscaliteit, ja! Nieuwe geschenken aan de ondernemingen, neen!

Iedereen heeft de mond vol over de tax shift. Voor het VBO is het duidelijk: deze tax shift moet volledig terugvloeien naar de bedrijven in de vorm van nieuwe steunmaatregelen.

Iedereen heeft de mond vol over de tax shift. Voor het Verbond van Belgische ondernemingen (VBO) is het duidelijk: deze tax shift moet volledig terugvloeien naar de bedrijven in de vorm van nieuwe steunmaatregelen (kortingen, loonsubsidies). Met als argument dat de arbeidskosten moet gedrukt worden om nieuwe jobs te creëren. Maar van enige verplichting om voor jobs te zorgen is nooit sprake.

Voor Paul Lootens heeft deze schijnvertoning lang genoeg geduurd: « Een cadeautje hier, in de vorm van een indexsprong, een cadeautje daar, in de vorm van een loonbevriezing, en nu men het heeft over een tax shift, is het opnieuw in de vorm van cadeaus aan de bedrijven. De regering wordt duidelijk gestuurd door de patroons ».

Nochtans genieten de werkgevers al van een waaier gunstvoorwaarden zoals de vermindering van de RSZ-bijdragen, het niet doorstorten van een deel van de bedrijfsvoorheffing, verschillende bijdrageverlagingen voor doelgroepen. De huidige steunmaatregelen voor de bedrijven om de loonkosten te drukken lopen op tot 12 miljard euro.

« Wanneer komt er een eerlijke fiscaliteit waarbij men het geld gaat halen waar het zit zodat ons land met een schone lei kan beginnen? Zeg niet dat het onmogelijk is. Oostenrijk heeft recent gekozen voor een tax shift van 5 miljard euro ten laste van de rijksten en ten voordele van de laagste inkomens. Zo moeilijk is het echt niet».

Het thema van de fiscaliteit werd onlangs onder de loep genomen met de militanten van de Algemene Centrale–ABVV. Ons standpunt is duidelijk: rechtvaardige fiscaliteit, ja! Nieuwe geschenken aan de ondernemingen, neen!