International Justice Day - Nuttig werk in de schaduw verdient meer respect

International Justice Day is een jaarlijks terugkerende actiedag van UNI, de internationale vakbond voor diensten. In tal van landen wordt dan campagne gevoerd om meer respect en betere arbeidsvoorwaarden te vragen voor de werkneemsters en werknemers in de schoonmaaksector en de bewaking.

Ook in ons land werd actie gevoerd, op 15 juni, aan het Brusselse Zuidstation. Vakbondsmilitanten uit de schoonmaak en de bewaking deelden er pamfletten uit aan de reizigers. Daarmee wilden ze het publiek aandacht vragen voor hun arbeidsomstandigheden die met de jaren van kwaad naar erger zijn gegaan. Maar heel weinig mensen beseffen dat.

Goedkoop, goedkoper, goedkoopst

Overal gaat het achteruit met de werkvoorwaarden, maar in de schoonmaak en de bewaking is die trend heel uitgesproken. In beide sectoren wordt gewerkt met aanbestedingen. Opdrachtgevers kiezen daarbij door de band voor het goedkoopste aanbod. Maar dat gaat wel ten koste van de werknemers, vertelt Fatima Bougarne, een vakbondsafgevaardigde uit de schoonmaak. “Als de prijs zo laag mogelijk gemaakt wordt om een opdracht binnen te rijven, besparen de werkgevers op de werkomstandigheden. Er moet meer gepresteerd worden, de lonen worden laag gehouden, er worden onregelmatige werktijden ingevoerd. De werkdruk wordt daardoor ondraaglijk.”

Meer winst, minder jobs

Uit de cijfers blijkt dat de schoonmaakbedrijven hun winst zien verhogen, maar dat het aantal werknemers daalt. Dat wil zeggen dat er meer moet gewerkt worden met minder mensen. Dat kan zo niet voortgaan. “Een oplossing zou zijn dat er in aanbestedingen precies bepaald wordt hoeveel werk elke werknemer kan en mag doen. Daarvoor is Europese regelgeving nodig.” Dat zegt federaal secretaris Eric Neuprez. Een actiedag als International Justice draagt ertoe bij dergelijke ideeën in de schijnwerper te zetten.

De foto's van de actie