Strijd tegen sociale dumping wordt verscherpt

De bouwvakkers zijn het gepalaver beu. De sociale dumping heeft dramatische gevolgen voor hun jobs en mooie beloftes en halfslachtige maatregelen dienen tot niets.

Genoeg blabla, de bouwvakkers willen echte daadkracht

“De bouwvakkers zijn het gepalaver beu. De sociale dumping heeft dramatische gevolgen voor hun jobs en mooie beloftes en halfslachtige maatregelen dienen tot niets”

Met die woorden kondigden de federale vakbondssecretarissen Katharina Van der Helst en Robert Vertenueil op een persconferentie aan dat de Algemene Centrale-ABVV een nieuw actieplan begint tegen de sociale dumping.

“Voor de bouwvakker moet het gedaan zijn. Ze hebben nu al genoeg blabla moeten aanhoren. Zij eisen concrete maatregelen die de kwaal echt aanpakken” zo stelt Robert Vertenueil “Alle afspraken over veiligheid of arbeidstijd komen in het gedrang omdat men buitenlandse collega’s ellenlange dagen doet presteren, zondag en weekdag. Terwijl Belgische bouwvakkers op tijdelijke werkloosheid worden gezet besteedt hun firma het werk uit aan buitenlandse bedrijven en vele daarvan bezondigen zich aan frauduleuze en illegale praktijken. Buitenlandse arbeiders weten niet waar ze recht op hebben, als ze in het illegale circuit terechtkomen worden ze als slaven behandeld, met loontjes van 6 euro per uur, zonder betaling van de bijdragen voor hun sociale zekerheid.”

De vakbondsmilitanten uit de bouwsector gaan nu meer ruchtbaarheid geven aan de wantoestanden. Er komen acties op bouwwerven waar het fout loopt. Er komen ook acties om krachtdadige en daadkrachtige maatregelen te eisen. Op 22 en 23 juni komen er al een eerste keer lokale acties. Op 24 juni is er een nationale actie tegen sociale dumping in Brussel, met werknemers uit alle sectoren en in gemeenschappelijk vakbondsfront.

“De werkgevers moeten ook meer daadkracht laten zien” zegt Katharina Van der Helst. “We verwachten veel meer van hen dan alleen maar een loonlastenverlaging te vragen. Als je vooral alleen daarop mikt beschouw je de sociale dumping als een voldongen feit. Er is nu een rondetafel aan de gang waarop overheid, vakbonden en werkgevers samen een beleid uittekenen om de sociale fraude met gedetacheerde werknemers een halt toe te roepen. Dat mag vooral niet eindigen met weer eens ronkende verklaringen die daarna dode letter blijven. De voorstellen van de sociale partners bouw moeten nadien nog aanvaard worden door de voltallige federale regering, verder onderhandeld worden met de bevoegde kabinetten van o.a. de FOD werkgelegenheid, FOD zelfstandigen, FOD economie. We verwachten van de Confederatie bouw en Bouwunie en de federale regering dat ze hun volle steun geven in woorden én daden zodat we op korte termijn kunnen komen tot een coherent pakket maatregelen.” De werkgevers moeten mee het water in en hun volle steun geven aan een coherent pakket maatregelen, in woorden en in daden.”

De Algemene Centrale-ABVV pleit inderdaad voor een coherente bestrijding, met een volledig pakket maatregelen op alle terreinen. Ook een streng controlesysteem en forse sancties horen daarbij. Dat gaat een heel stuk verder dan de hoofdelijke aansprakelijkheid van de opdrachtgever die nu aan de orde is. “Wij willen onder meer dat er een verplichte registratie komt van iedereen en van alle werktijden, niet alleen op grote bouwwerven maar op alle werven”, zegt Katharina Van der Helst nog. “En ons fundamentele standpunt blijft dat buitenlandse werknemers volledig gelijk moeten behandeld worden. Dezelfde lonen als hun Belgische collega’s, dezelfde voorwaarden en voordelen, maar ook dezelfde sociale zekerheid met dezelfde sociale bijdragen.”