De regering weigert oneerlijke concurrentie te bestrijden

De nieuwe Europese richtlijn inzake overheidsopdrachten maakt het mogelijk de strijd op te drijven tegen de sociale dumping. Maar de Belgische regering lijkt geenszins van plan om deze kans te grijpen.

Het vrije verkeer van diensten in Europa, en meer bepaald het systeem van detachering van werknemers naar het buitenland, leidt tot catastrofaal misbruik. Sociale dumping en het frauduleus inzetten van werkkrachten ondermijnen de werkvoorwaarden in arbeidsintensieve sectoren zoals de bouw of de schoonmaak. Steeds meer Belgische en buitenlandse werknemers zijn daar het slachtoffer van.

De nieuwe Europese richtlijn inzake overheidsopdrachten maakt het mogelijk de strijd op te drijven tegen deze sociale plaag. Onze vakbondscentrale ziet er een zeer mooie kans in om te garanderen dat overheidsmiddelen niet langer dienen om sociale dumping en frauduleuze praktijken te financieren. De richtlijn beveelt immers diverse maatregelen aan om misbruiken bij de gunning van overheidsopdrachten doeltreffend te bestrijden.

Jammer genoeg is de Belgische regering geenszins van plan om deze mooie kans te grijpen. Integendeel, haar voorontwerp van wet om de richtlijn om te zetten naar Belgisch recht, laat de deur wagenwijd open voor fraude bij de aanbesteding van overheidsopdrachten. In zijn huidige versie geeft de tekst absolute voorrang aan het prijscriterium om te beslissen over een gunning, zonder rekening te houden met sociale vereisten en duurzaamheidsnormen.

Dit druist volledig in tegen de geest van de Europese richtlijn, die stelt dat “De lidstaten kunnen bepalen dat de aanbestedende diensten de prijs of de kosten niet als enige gunningscriterium mogen hanteren of de toepassing ervan beperken tot bepaalde categorieën aanbestedende diensten of bepaalde soorten opdrachten”.

Amper twee maanden geleden spraken de regering in de persoon van staatssecretaris Tommelein, en alle spelers van de bouwsector, een concreet plan af van 40 maatregelen tegen oneerlijke concurrentie. Ondanks de wederzijdse verbintenissen heeft de regering gekozen voor een minimalistische interpretatie van de richtlijn inzake overheidsopdrachten. Er wordt geen enkele efficiënte controlemaatregel vastgelegd, er is vooral aandacht voor deregulering en alleen de prijs geldt als waardemeter.

Wij klagen dit soort nefaste politieke keuzes met klem aan. We vragen een ernstige herziening van het voorontwerp van wet. Overheidsopdrachten moeten bijdragen tot de bescherming van de sociale rechten en de arbeidsvoorwaarden van de Belgische en buitenlandse werknemers in ons land. Ze moeten daarin tot voorbeeld strekken.