Actie 7 april: Gezondheid is geen koopwaar
In Peru wordt de gezondheidszorg meer en meer koopwaar. Het lijkt ver van ons bed maar dat is het niet, want ook in België is een commercialisering van de gezondheidszorg aan de gang.

In een land als Peru wordt de gezondheidszorg meer en meer koopwaar. Wil je goed verzorgd worden dan moet je een beroep doen op private ziekenhuizen. Daarvoor moet je torenhoge premies betalen of alles uit eigen zak ophoesten. De armen vallen dus uit de boot. Dat toont FOS solidariteit in een confronterend filmpje. Het lijkt ver van ons bed maar dat is het niet, want ook in België en Europa is een commercialisering en afbouw van de gezondheidszorg aan de gang.
In het Zuiden worden landen onder druk van het IMF en de Wereldbank al veel langer verplicht om te besparen in overheidsuitgaven in de gezondheidszorg en hun deuren open te zetten voor buitenlandse private investeerders.
Griekenland, Spanje en Portugal
Dichter bij huis zagen we dat de laatste jaren gebeuren in Griekenland, Spanje en Portugal, waar de Europese Unie de overheden dwong om hun publieke uitgaven fors te verminderen. Met als gevolg verzwakte publieke gezondheidsdiensten en een achteruitgang van de gezondheidszorg: lange wachtlijsten, hogere bijdragen in de kosten van medicijnen, minder preventie... Daarnaast zette dit de deur open voor een groeiende private sector, die winst wil maken en dus niet voor iedereen toegankelijk is.
Commerciële rusthuizen
Maar ook bij ons zet deze trend zich door. In België neemt de invloed van commerciële bedrijven vooral in de ouderenzorg sterk toe. Het aantal commerciële rusthuizen is al gestegen naar 57 procent. Het verhuren van kamers in een rusthuis biedt voor investeerders tegenwoordig een beter rendement dan beleggen in kantoorruimtes. Maar ook ziekenhuizen besteden meer en meer diensten uit aan commerciële bedrijven, zoals bijvoorbeeld het steriliseren van ziekenhuismateriaal. In Nederland faciliteren nieuwe wetten een complementaire ziekteverzekering met risicoselectie: lage premies voor wie jong en gezond is, hoge voor wie oud en ziek is. De solidariteit valt hier weg.
Via verschillende maatregelen zet de Europese Unie de deur wagenwijd open voor een verdere commercialisering van de gezondheidszorg. Ook internationale handelsverdragen zoals het TTIP kan, indien het goedgekeurd wordt, verregaande negatieve gevolgen hebben.
Actiedag tegen commercialisering gezondheidssector op 7 april
Daarom voert het Europees netwerk tegen de Privatisering en Commercialisering van de Gezondheid op Wereldgezondheidsdag 7 april actie in Brussel. Het netwerk (een samenwerking tussen vakbonden, mutualiteiten en NGO’s) vraagt dat Europa massaal in kwaliteitsvolle publieke gezondheidszorg investeert en het besparingsbeleid stopzet. Het netwerk wil een gelijke toegang tot de gezondheidszorg voor iedereen om het even waar zonder enige vorm van restrictie. En dat via een publieke en solidaire financiering want gezondheid mag geen koopwaar zijn .
Meer info over gezondheidszorg hier en in het Zuiden op www.fol-socsol.be
Meer info over de actie op 7 februari en de eisen van het netwerk in het pamflet van de actie.