Red de Financiële Transactie Taks

Tegen de zomer zou er een definitief akkoord moeten komen over een langverwachte Europese taks op financiële transacties (FTT), de vroegere 'Tobintaks'. Maar België ligt nu plots dwars. 

Eind 2015 bereikten 10 Europese lidstaten een akkoord over de grote lijnen van een gezamenlijke ‘Financiële Transacties Taks (FTT), de vroegere ‘Tobintaks’. Tegen de zomer zou er een definitief akkoord moeten zijn, maar nu blijkt dat ons land op een aantal vlakken dwarsligt. En dat terwijl de regering een begrotingstekort moet vullen en ondertussen duchtig bespaart op sociale voorzieningen, gezondheidszorg, lonen en pensioenen. 11.11.11 en CNCD roepen de regering via een petitie op om deze eerlijke belasting niet te dwarsbomen. 

In België ijveren sociale organisaties al sinds de jaren 90 voor een ‘Tobin-Taks’: een kleine belasting op munttransacties die zowel de markten kan stabiliseren als bijkomende middelen kan opleveren voor onder meer sociale dienstverlening of klimaatbeleid. Na de bankencrisis werd op Europees niveau eindelijk werk gemaakt van de taks. Die crisis kostte Europa handenvol geld en deed de armoede in verschillende Europese landen sterk toenemen.  

België –met premier Michel, toen minister van Ontwikkelingssamenwerking op kop- ontpopte zich zelfs als actieve voorvechter van de taks. Ondertussen was de Tobintaks wel van gedaante veranderd. De doelstellingen bleven hetzelfde, maar de Financiële Transactietaks (FTT) dekt nu een veel breder spectrum van financiële producten (ook aandelen, obligaties en afgeleide producten).

Minder inkomsten

Sinds de aantreding van minister van Overtveldt is de houding van ons land echter omgeslagen. België zou nu pleiten voor een vrijstelling van het merendeel van financiële derivaten –complexe financiële producten die een sleutelrol spelen in speculatieve handel- uit de taks. Niet alleen schiet de taks om die manier haar doel voorbij, de inkomsten zullen ook een stuk lager liggen.

“Het lijkt vreemd dat ons land de kans laat liggen om mee te werken aan een financiële transactietaks die ons land jaarlijks 1,6 miljard kan opbrengen”, aldus 11.11.11. “Terwijl dit heel wat geld in het laatje zou kunnen brengen voor onderwijs, huisvesting, gezondheidszorg, klimaat en duurzame ontwikkeling wereldwijd”. En dat op een moment dat de regering een gat in de begroting moet dichten, en er ondertussen duchtig bespaard wordt in gezondheidszorg, sociale voorzieningen, lonen en pensioenen.

11.11.11 en CNCD lanceren daarom de petitie ‘Red de Financiële Transactie Taks’. Onderteken ze hier!