16 juni mobilisatie in Luxemburg: rode kaart voor sociale dumping

Op 16 juni komt de Raad Werkgelegenheid van de Europese Unie bijeen in Luxemburg. De Algemene Centrale - ABVV en BTB zijn aanwezig om te protesteren tegen sociale dumping 

Sociale dumping is een heus kankergezwel voor onze economie. In sectoren zoals de bouw, schoonmaak, bewaking of transport woekert het op grote schaal. Enkel en alleen in de bouw gingen er over een periode van 5 jaar 20.000 jobs verloren. Beetje bij beetje worden de Belgische bouwvakkers verdrongen door gedetacheerde werknemers. En dit is maar het topje van de ijsberg.

We hebben te maken met beschamende leef- en arbeidsomstandigheden voor de gedetacheerde werknemers: onmenselijk werktempo met meer dan 13 uur per dag, mensonwaardige huisvesting en hongerlonen van € 2 à 3 per uur. Het is je reinste uitbuiting.

Vandaag, 16 juni, komt de Raad Werkgelegenheid van de Europese Unie bijeen in Luxemburg. Er zal onder meer gedebatteerd worden over de Europese maatregelen inzake mobiliteit van werknemers en het voorstel Thyssen over de gerichte herziening van de detacheringsrichtlijn.

De Algemene Centrale – ABVV is aanwezig, net zoals de BTB, de transportbond, en talrijke andere vakbonden uit heel Europa. Wij trekken een symbolische rode kaart voor sociale dumping en eisen dat er binnen de kortste keren verstrekkende maatregelen worden aangenomen op Europees vlak.
Met de rode kaart voor sociale dumping willen wij eveneens reageren op de procedure van de gele kaart die 10 lidstaten uit Centraal- en Oost-Europa hebben getrokken tegen het voorstel van hervorming van Marianne Thyssen. De Commissie zal nu haar tekst kunnen behouden, aanpassen of gewoonweg intrekken.

Voor ons is het van kapitaal belang dat :

  • de Europese Commissaris Thyssen haar voorstel van gerichte herziening handhaaft ;
  • Europa een halt toeroept aan de initiatieven die de praktijken van sociale dumping en de mechanismen van oneerlijke concurrentie in de hand werken; 
  • de Europese Unie werk maakt van een echt sociaal Europa.

De sociale rechten moeten een fundamentele pijler vormen voor een oprecht Europa. Bijgevolg manen wij de Commissie aan om krachtige, ambitieuze en doeltreffende maatregelen te nemen die respect opbrengen voor de werknemers. Als mogelijke pistes verwijzen we naar de invoering van een waardig Europees minimumloon, een specifiek inningsmechanisme van sociale bijdragen voor de gedetacheerde werknemers om een sociaal bloedbad te vermijden bij hun terugkeer naar het land van oorsprong.