Schoonmaaksector pakt sociale dumping aan

Fraude en sociale dumping zijn een ware pest in de schoonmaaksector. Vakbonden en werkgevers zijn met staatsecretaris De Backer aan de tafel gaan zitten en hebben een concreet plan uitgewerkt.

Fraude en sociale dumping zijn een groot probleem in de schoonmaaksector. Daar zijn in de eerste plaats de werknemers, maar ook eerlijke bedrijven het slachtoffer van. Vakbonden en werkgevers zijn met staatsecretaris De Backer aan tafel gaan zitten en hebben een plan uitgewerkt om de problemen aan te pakken. Een grote stap voorwaarts volgens Eric Neuprez, federaal secretaris van de Algemene Centrale - ABVV.

De concurrentie in de sector is keihard. Klanten willen steeds minder betalen en zetten de schoonmaakbedrijven onder druk. Meer en meer malafide bedrijven maken gebruik van sociale dumping, fraude en zwartwerk om de prijzen nog verder te breken. En de werknemers betalen daar de prijs voor.

15 concrete maatregelen

Hoog tijd voor actie dus. Vakbonden, werkgevers en staatssecretaris De Backer zijn samen aan tafel gaan zitten om een plan uit te werken om de oneerlijke concurrentie uit de sector te bannen. Het plan bevat 15 concrete maatregelen.

Eén van die maatregelen is een nieuw registratiesysteem, genaamd Flippo. Via dat systeem zullen werknemers zich op alle werven moeten registreren. Het systeem wordt beheerd door de inspectiediensten. Op die manier kunnen ze gerichte controles uitvoeren en valsspelers betrappen.

Andere maatregelen zijn het opdrijven van het aantal controles, het verduidelijken van de wetgeving rond schijnzelfstandigen, het opvolgen van het aantal gedetacheerde werknemers, … Daarnaast gaat men ook sociale clausules opnemen bij openbare aanbestedingen. Heel wat openbare besturen doen een beroep op de schoonmaaksector en het kan niet dat zij enkel op basis van de prijs beslissen aan welk bedrijf ze de opdracht toekennen. Ook sociale elementen moeten daarin een rol spelen.

Een stap vooruit

Volgens federaal secretaris Eric Neuprez, is het plan een grote stap voorwaarts: “Oneerlijke concurrentie maakt de sector en vooral de werknemers uit de sector kapot. Het ABVV vraagt al lang om het probleem aan te pakken. We zijn dan ook tevreden dat we, via sociaal overleg, eindelijk concrete maatregelen kunnen nemen.”