Vakbond strijdt mee voor vrede in Colombia

De voorzitter van de Colombiaanse vakbond USO, een partner van de Algemene Centrale - ABVV, wil de Colombianen alsnog mobiliseren om toch voor vrede te kiezen.

Op 2 oktober werd het Colombiaanse vredesakkoord tussen de regering en de FARC-rebellen onverwacht verworpen in een referendum.  De voorzitter van de Colombiaanse vakbond USO, een partner van de Algemene Centrale - ABVV, wil de Colombianen alsnog mobiliseren om toch voor vrede te kiezen.

Cesar Loza Arenas, voorzitter van USO, de grootste petroleumvakbond in Colombia, zei dat zijn vakbond  op alle mogelijke manieren de Colombianen aan het mobiliseren is om op straat te komen, en zo druk te zetten op de regering om het vredesakkoord toch te respecteren.

Vrede is een recht

'Vrede is een recht voor de Colombianen, net als voor de werknemers. En wij ondersteunen die vrede', zegt Loza Arenas. 'Dit betekent niet dat we het eens zijn met het overheidsbeleid, maar als het gaat om vrede zijn we allemaal verenigd.'

Het vredesakkoord moest het einde bezegelen van de oorlog met de FARC guerrilla's die 52 jaar duurde. Die oorlog kostte het leven aan honderdduizenden mensen en zorgde voor miljoenen ontheemden. Het akkoord werd door de Colombianen verworpen met 50,2 procent, in een referendum met een opkomst van slechts 38 procent.

Wereldwijde solidariteit

Tijdens het mondiaal congres van de internationale vakbondsfederatie IndustriALL keurden 1500 leden unaniem een ​​resolutie goed die de uitslag van het referendum in Colombia betreurt en de steun aan het vredesproces bevestigt. Algemeen secretaris van Industriall, Valter Sanches, bracht de boodschap over aan de president van Colombia, Juan Manuel Santos, met een oproep aan de regering en de FARC-leiders om te blijven streven naar vrede en gerechtigheid in het land.

Rechten werknemers en vakbonden geschonden

De resolutie vermeldt ook de strijd van USO voor de rechten van de werknemers binnen de openbare oliemaatschappij Ecopetrol. De vakbond strijdt momenteel tegen de plannen van de regering om belangrijke aandelen van Ecopetrol te verkopen, een gedeeltelijke privatisering dus.

USO wil bovendien dat er een einde komt aan de systematische schendingen van de rechten van de werknemers door het bedrijf.

'Deze resolutie toont aan dat we de steun hebben van de wereldwijde arbeidersbeweging', zegt Loza Arenas, die op bezoek was bij de internationale arbeidsorganisatie ILO in Genève om een aantal schendingen van de rechten van werknemers en vakbonden door de Colombiaanse overheid te bespreken.

'Als de overheid en Ecopetrol niet bereid zijn om te onderhandelen, zullen we staken met de steun van onze werknemers én de internationale gemeenschap."

Meer info (in het Engels) op de website van www.industriall-union.org