Europese vakbonden zetten Palestina op de agenda

Vertegenwoordigers van Palestijnse en Europese vakbonden kwamen onlangs naar Brussel voor een seminarie. De Algemene Centrale wil zo de samenwerking rond Palestina versterken. 

Afbeelding verwijderd.

De Palestijnse bevolking gaat al 50 jaar gebukt onder de Israëlische bezetting en dat heeft ook de arbeidsmarkt volledig ontwricht. Vertegenwoordigers van Palestijnse vakbonden kwamen onlangs naar Brussel voor een seminarie. Bedoeling is de samenwerking tussen Europese vakbonden rond Palestina te versterken.

Een honderdtal vakbondsmensen uit Palestina, België, Frankrijk, Spanje, Engeland, Noorwegen en Ierland namen deel aan het seminarie, dat mee georganiseerd werd door de Algemene Centrale-ABVV. 29 vakbonden die meer dan 3 miljoen werknemers vertegenwoordigen, steunen dit initiatief.

Ghada Ghalyoun  van de Palestijnse vakbond PGFTU, partner van de Algemene Centrale, getuigde er over de arbeidsomstandigheden in Palestina. De werkloosheid is de laatste jaren nog fors toegenomen. In de Gazastrook is nu 42 procent van de bevolking werkloos.

Werk zoeken in Israël

“De provocaties worden steeds erger. Infrastructuur wordt vernietigd, de illegale nederzettingen blijven toenemen, land en grondstoffen worden gestolen, en dan is er nog de  muur die mensen verder isoleert”.

Steeds meer Palestijnen zien zich verplicht om werk te zoeken in Israël of in de nederzettingen. “Het is een dagelijkse lijdensweg om op het werk te komen, met lange wachttijden aan de checkpoints. De muur heeft dit nog versterkt”, aldus Ghalyoun. 1 op 3 heeft bovendien geen wettelijke vergunning. “Ze moeten illegaal de grens over, en genieten als arbeider geen enkele bescherming”.

Gevaarlijkste jobs

In theorie hebben Palestijnse werknemers dezelfde rechten als Israëlische. Maar in de praktijk worden ze uitgebuit en gediscrimineerd. Vaak worden ze ook ingezet voor de gevaarlijkste en ongezondste jobs.

Ze bevinden zich dus in een zeer precaire positie en daar wordt van geprofiteerd. Wehbe Badarbeg van de Arab Workers Union hekelde een brochure van  Israëlische vakbonden, die arbeiders aanspoorde om niet deel te nemen aan een betoging. In een ander geval werden Palestijnse arbeiders die wel betoogden ontslagen.

Druk op Europa

“We moeten eisen dat de EU eindelijk een eigen beleid gaat voeren en stopt met Israël te steunen”, betoogde journalist David Cronin die de Europese politiek rond Palestina van nabij volgt. “De enige hoop op verandering zijn de gewone mensen waaronder de leden van de vakbonden. Zij kunnen druk zetten op Europa”.

Via uitwisseling kunnen we alvast leren van mekaars campagnes. Zo trok de Portugese overheid zich terug uit het Law Train project, een samenwerkingsproject met de Israëlische politie rond ondervragingstechnieken in internationale misdaad. Dat gebeurde na een intensieve campagne.  

Samenwerking noodzakelijk.

Dat het niet altijd makkelijk is bevestigde Patricia McKeown van het Irish Congress of Trade Unions (ICTU).  Zij waren betrokken bij het vredesproces in Colombia. “Het was ongelooflijk hoeveel steun er kwam uit heel veel landen. Als we het Palestijnse vredesproces op de agenda willen zetten is dat wel even anders. Er zijn weinig regeringen die hier echt voor willen opstaan.  En zwijgen is eigenlijk toestemmen met wat in Palestina gebeurt: een apartheidsregime, een voortdurende vernedering en schending van mensenrechten”.

Het seminarie in Brussel is een eerste stap om een effectief netwerk uit te bouwen van vakbonden en vakbondsmilitanten om de medeplichtigheid van Europa aan de schending van internationaal recht te stoppen.

Meer info: De Algemene Centrale ABVV en FOS maakten een brochure over ‘Werken onder de Israëlische bezetting'.