Vakcongres gezinszorg: kwaliteitsvolle zorg op de eerste plaats
De delegees uit de gezinszorg willen vooruit met hun sector. Kwaliteitsvolle zorg komt voor hen op de eerste plaats, maar het wordt steeds moeilijker om die te bieden.

Op 21 en 22 november vond het vakcongres gezinszorg plaats. De delegees uit de sector kwamen samen in Blankenberge voor een evaluatie van de voorbije vier jaar, maar keken vooral naar de toekomst. Want voor hen moet de sector vooruit, moeten de cliënten en de werknemers vooruit. Kortom: iedereen vooruit.
De werknemers in de gezinszorg zijn erg begaan met hun werk en hun cliënten. Kwaliteitsvolle zorg komt op de eerste plaats. En daarvoor gaan ze ver. Maar het wordt steeds moeilijker om die zorg te bieden. Door de vergrijzing komen er steeds meer zorgbehoevenden bij. En het aantal werknemers in de sector stijgt niet mee. Resultaat: minder tijd per cliënt.
Het werk moet steeds sneller. 'We kunnen enkel nog het hoogstnoodzakelijke doen. Als we een kwaliteitsvolle zorg willen blijven bieden, dan moeten er dringend collega’s bijkomen. De Vlaamse regering moet investeren in zorg, niet besparen.'
Werkbare jobs
Het werk van een poetshulp of verzorgende is fysiek zwaar. Tillen, heffen, … en dan spreken we nog niet over de verplaatsingen tussen de cliënten. Door de toenemende zorgnood van de cliënten wordt het werk nog zwaarder.
Bovendien wordt steeds meer flexibiliteit gevraagd van de werknemers. Dat is te begrijpen, want zorg bied je niet enkel tussen 9 en 5. Maar het maakt de combinatie werk-privé er natuurlijk niet gemakkelijker op. “Onze cliënten komen op de eerste plaats. Maar het moet natuurlijk ook werkbaar blijven voor de werknemers!“
Iedereen vooruit!
Onze delegees blijven niet bij de pakken zitten. Onder de noemer 'Iedereen vooruit' gaan ze volop voor de toekomst. 'We willen meer koopkracht, werkbaar werk en jobs. Zo verzekeren we de toekomst van de werknemers én van de zorg'. De delegees zijn vastberaden. 'We voeren actie totdat de Vlaamse regering bereid is om met ons aan tafel te gaan zitten en te onderhandelen over een nieuw sociaal akkoord.'