Ongewenst gedrag op het werk? Niet met mij!

Wat doe je als je wakker ligt van je werk – door pesterijen, agressie en ongewenst seksueel gedrag? Blijf er niet mee zitten!

Een op de drie Belgen wordt gepest, gediscrimineerd of geïntimideerd op het werk. Toch durven veel werknemers er niets tegen doen – uit schrik. Met meer stress, ziektes en afwezigheden tot gevolg.

Leidinggevende is vaak de pester

30 procent van de Belgische werknemers is het slachtoffer van ongewenst gedrag op het werk. Dat blijkt uit een onderzoek in 2015. Het gaat over pesten, discriminatie, seksuele intimidatie en fysiek geweld. Vooral het aantal pesterijen neemt fors toe. In twee gevallen op de drie duidt het slachtoffer zijn leidinggevende aan als de dader.

Pesten is een pest

Ongewenst gedrag heeft serieuze gevolgen. Gepeste werknemers krijgen vaak last van slaapproblemen, hoofd- en buikpijn en depressie. Daardoor zijn ze regelmatiger afwezig van het werk, vaak voor een lange tijd. Ze gaan met lood in de schoenen werken en doen hun job steeds minder graag.

Zeg nee tegen ongewenst gedrag op het werk

Wat doe je als je wakker ligt van je werk – door pesterijen, agressie en ongewenst seksueel gedrag? Blijf er niet mee zitten en onderneem onmiddellijk actie. Jij hebt verschillende actiemiddelen in handen om pestgedrag een halt toe te roepen. Praat erover met iemand die je vertrouwt: een collega, arts of vakbondsvertegenwoordiger als die er is in jouw organisatie.

Neem contact op met de preventieadviseur of vertrouwenspersoon van je werk – die is intern of extern, maar nooit je baas zelf. Vrees je dat je baas je zal afdanken als hij ontdekt dat je ongewenst gedrag meldt? Weet dan dat je beschermd bent! Je werkgever mag volgens de wet jouw contract niet beëindigen voor deze melding.

Zie Intens Rood (pdf) voor meer informatie.