Samen voor schone kleren! Mode heruitgevonden

Stijlvolle kleren: we zijn er allemaal verzot op. Toch wordt je kledij te vaak in slechte arbeidsomstandigheden gemaakt. Tijdens de Fashion Revolution Week van 24 tot 30 april doen we daar iets aan. De Algemene Centrale-ABVV en FOS steken samen met jou de handen uit de mouwen!

Grote winkelketens en –merken besteden hun productie uit aan tal van onderaannemers in verschillende landen. Hierdoor is het zeer onduidelijk waar de kleding vandaan komt en in welke omstandigheden ze juist gemaakt wordt. 

De kledingmerken verwachten van de toeleveranciers dat ze snel en goedkoop leveren. Die druk leidt tot schrijnende arbeidsomstandigheden. In de kledingfabrieken werken de arbeiders intussen in onveilige gebouwen en aan hongerlonen. Vooral vrouwen en kinderen krijgen het hard te verduren.

Onze kleren mogen dan spotgoedkoop zijn, de werknemers betalen de prijs. Maar iedereen schuift de verantwoordelijkheid van zich af.

Samen

Wereldwijd zetten vakbonden zich in om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Maar in sommige landen is er zelfs geen vakbondsvrijheid. Daarom is internationale druk nodig.

Maar de verandering zal ook vanuit de kledingmerken zelf moeten komen. Ook jij kan helpen door kledingmerken op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Een aantal van hen is al transparanter geworden, maar er is vaak een kloof tussen het duurzame imago en de praktijk.

Schone kleren

FOS en De Algemene Centrale-ABVV werken samen met organisaties die het opnemen voor textielarbeiders in Nicaragua, El Salvador en Honduras. In de textielfabrieken in vrijhandelszones, genaamd maquilas, zijn de werkomstandigheden schrijnend, de lonen laag en kunnen arbeiders zich moeilijk organiseren.

Om dat onrecht te bestrijden, vragen we in het kader van de Fashion Revolution Week (24-30 april) extra aandacht voor schone kleren. We roepen iedereen op om tijdens die week kledingmerken aan te spreken op sociale media met vraag #WhoMadeMyClothes.

Nationale en internationale actie

Want enkel internationale druk werkt: van vakbonden en van consumenten.

We willen ook de werkgevers in België aanzetten om hieraan aandacht te besteden bij hun filialen. En we ijveren voor werkkledij, gemaakt in waardige arbeidsomstandigheden voor onze Belgische werknemers.

Doe mee: surf naar FOS.ngo/schonekleren en neem het op voor eerlijk textiel!

Lees ook de interviews met Marta, vakbondsleiderster in El Salvador en Evangelina die opkomt voor de textielarbeiders in Honduras