Zorg dat lage rugpijn niet chronisch wordt

Heb je last van lage rugpijn en ben je daarvoor tussen de 4 weken en 3 maanden arbeidsongeschikt? Dan kan je een beroep doen op het preventieprogramma van Fedris.

Heb je last van lage rugpijn en ben je daarvoor tussen de 4 weken en 3 maanden arbeidsongeschikt? Dan kan je een beroep doen op het preventieprogramma van Fedris, het Federaal Agentschap voor beroepsrisico’s. Het programma bestaat al 10 jaar en wordt dit jaar nog uitgebreid.

Dankzij dit preventieprogramma kunnen werknemers met lage rugpijn die veroorzaakt wordt door hun werk, gratis tot 36 sessies volgen in een revalidatiecentrum.

Daarnaast kan de werkgever ook een ergonomische tussenkomst aanvragen. De ergonoom onderzoekt dan welke rugbelastende taken de werknemer moet uitvoeren en formuleert op basis hiervan een aantal adviezen. De werkgever krijgt een forfaitair bedrag om deze interventies ook in de praktijk te brengen. 

Succes

Het preventieprogramma moet er voor zorgen dat lage rugpijn niet evolueert tot een chronische ziekte én dat de werknemer op termijn terug aan het werk kan. En dat lukt blijkbaar. Meer dan 8000 werknemers hebben de afgelopen 10 jaar het programma gevolgd. Volgens Fedris heeft bijna 90 procent van de deelnemers nadien het werk terug kunnen hervatten.

Vanaf 2018

Volgend jaar worden de voorwaarden nog versoepeld: zo wordt de periode dat je arbeidsongeschikt mag zijn uitgebreid tot 6 maanden (i.p.v. 3 maanden) en gaat het bedrag voor de ergonomische tussenkomst omhoog.

Daarnaast wordt ook de ‘ergonomische belasting’ voor de rug in aanmerking genomen om tot het programma toegelaten te worden. Tot nu toe werd enkel rugpijn veroorzaakt door het tillen van zware lasten en mechanische trillingen opgenomen door Fedris, wat het aantal betrokken sectoren duidelijk beperkte.

Dat ook ergonomische belasting in aanmerking komt, is goed nieuws voor veel van onze sectoren. Ziektes die door deze belasting in de hand worden gewerkt komen vaak voor in sectoren als de dienstencheques, de schoonmaak en de kappers.

Voor de Algemene Centrale – ABVV is de uitbreiding van de criteria dan ook een duidelijke verbetering.

Interesse?

Ben je geïnteresseerd? Om je in te schrijven moet je eerst aan je behandelend arts vragen of hij/zij akkoord gaat dat je het programma volgt. Daarna moet je arbeidsgeneesheer (of vanaf volgend jaar ook de arts van een revalidatiecentrum) een aanvraagformulier invullen.

Bekijk hier de volledige procedure en voorwaarden: www.fedris.be