80.000 werknemers verdienen een toekomst

De laatste weken lazen we in de pers een aantal aanvallen op het dienstenchequesysteem. “Te duur. Schiet zijn doel voorbij.” Het ABVV verdedigt het systeem én de 80.000 werknemers die in Vlaanderen aan de slag zijn.

De laatste weken lazen we in de pers een aantal aanvallen op het dienstenchequesysteem. “Te duur. Schiet zijn doel voorbij.” Het ABVV verdedigt het systeem én de 80.000 werknemers die in Vlaanderen aan de slag zijn. Issam Benali: “De dienstencheques zorgen voor degelijke jobs, met een degelijk statuut. Het alternatief zijn onvolwaardige jobs in de platformeconomie. Daar passen wij voor.”

Dienstencheques onder vuur

Ive Marx, socioloog aan de Universiteit van Antwerpen, haalde de voorbije weken uit naar het dienstenchequesysteem. Het systeem is veel te duur en vooral de gegoede gebruiker profiteert er van. De dienstenchequewerknemers zouden ook gemakkelijk elders werk vinden. Hij gaat zelfs nog een stap verder: het systeem zorgt voor een aanzuigeffect op buitenlandse werknemers.

Het ABVV deelt die mening niet. De dienstencheques hebben er voor gezorgd dat het zwartwerk in de sector zo goed als uitgeroeid is. Meer nog: er zijn vandaag 80.000 werknemers aan de slag. Vooral vrouwen. Die hebben een degelijk statuut, met opbouw van sociale rechten. En een job die te combineren valt met een gezinsleven.

Werk maken van werkbaarheid

De diversiteit in de sector is een sterkte. Er zijn maar weinig sectoren die zoveel werknemers van buitenlandse origine tewerkstellen. Maar dat betekent nog niet dat mensen in het buitenland massaal op het vliegtuig stappen om hier te komen poetsen.

Zouden die 80.000 werknemers zo maar een andere job vinden? Wij hebben er sterke twijfels over. In het buitenland, waar geen dergelijke systemen bestaan, zien we vooral de platformeconomie groeien. Issam Benali, federaal secretaris: “Het kan toch niet de bedoeling zijn om mensen in de richting van een ultraflexibel nepstatuut te duwen?”.

Het ABVV wil dat er in de dienstencheques wordt geïnvesteerd. Er moet werk gemaakt worden van de werkbaarheid van de job. Onderschat de fysieke belasting van een hele dag poetsen niet. En er moeten middelen komen om de lonen te verbeteren. Het gemiddelde loon van een huishoudhulp bedraagt maar 11 euro. Probeer daar maar eens van rond te komen.

Meer informatie kun je vinden op onze website en op de Facebook-pagina.