Samen strijden voor duurzame landbouw en energievoorziening in Mozambique

In dit land met een grote ongelijkheid en arme bevolking, steunt de Algemene Centrale in samenwerking met FOS en lokale partners projecten rond duurzame energie en voedselzekerheid.

Een delegatie van de Algemene Centrale en FOS bezocht in juni Mozambique. In dit land met een grote ongelijkheid en arme bevolking steunen de sectoren chemie en petroleum in samenwerking met FOS en lokale partners projecten rond duurzame energie en voedselzekerheid.

Mozambique ligt aan de Oostkust van Zuidelijk Afrika. Er wonen vooral boeren die afhankelijk zijn van kleinschalige landbouw en veeteelt. Door de droogte is het een heuse uitdaging voor de bevolking om voldoende te oogsten, laat staan om aan duurzame landbouw te doen.

Gelukkig is er de organisatie UNAC. Die verenigt kleinschalige boeren in het gebied. Met de steun van het Belgische fonds van de chemiesector (Co-Valent) en FOS, coachte deze organisatie vorig jaar meer dan 2000 boeren - waarvan 65% vrouwen-  rond duurzame landbouw. Daarnaast zijn er workshops over gezonde, lokale voeding. En via spaargroepen krijgen boeren toegang tot goedkoop krediet.

UNAC richtte ook een nieuwe boerenunie op.  Zo kunnen de verschillende boerenorganisaties zich verenigen en samenwerken om inspraak op te eisen in de lokale politiek.

Moeilijke omstandigheden

Tijdens het bezoek ontmoette de delegatie Odette, gemeenschapsactivist in de provincie Manica. “Ik ben erg blij met het werk dat ik heb gedaan binnen het FOS-programma. Ik trainde verschillende gemeenschappen over hygiëne en voeding, bijvoorbeeld hoe je een tuin schoon kunt houden of gezonde groenten kunt telen op een manier die goed is voor het milieu. "

De delegatie was onder de indruk van de moeilijke omstandigheden waarin de mensen leven en moeten werken. Imdat Gunes, lid van de delegatie en delegee bij GSK: “Die confrontatie was een shock. Maar wat me wel opviel was de weerbaarheid van de mensen. Je ziet ook direct de impact, door concrete vormingen te geven aan de landarbeiders. Maar de uitdagingen zijn gigantisch”

Energie

Een ander probleem in Mozambique is de gebrekkige energievoorziening. Dankzij de steun van de petroleumsector kon landarbeidersvakbond SINTAF zonnepanelen op scholen en gezondheidscentra installeren en werden zonnepanelen aangekocht voor elektronische irrigatiesystemen voor lokale boeren.

“Het feit dat een zonnepaneel, mede gefinancierd door het petroleumfonds er voor kan zorgen dat levensreddende medicatie bewaard kan blijven, helpt de mensen echt voorruit”, aldus Eric Lambert, delegee bij Total. “In de scholen dienden de zonnepanelen om verlichting te voorzien in de klaslokalen. Zo krijgen grote groepen kinderen en vrouwen een basisopleiding lezen, rekenen en schrijven. ‘

Het bezoek aan de verschillende initiatieven overtuigde de delegatie dat internationale solidariteit echt kan bijdragen tot betere levensomstandigheden voor de Mozambikaanse bevolking. Herman Baele, federaal secretaris en delegatieleider: “Hun enthousiasme om ons te ontvangen en de weerbaarheid die ze aan de dag leggen om in deze moeilijke omstandigheden hun leven op te bouwen, moet ons blijven motiveren om dergelijke solidariteitsprojecten op te zetten en verder uit te bouwen.”