Documentaire Ademloos: verontwaardiging om asbest

Sinds deze week loopt de film ‘Ademloos’ in de Vlaamse zalen. In die documentaire gaat filmmaker Daniël Lambo op zoek naar het onheil dat asbest nog steeds aanricht.

Sinds deze week loopt de film ‘Ademloos’ in de zalen. In die documentaire gaat Daniël Lambo op zoek naar het onheil dat asbest nog steeds aanricht. Hij trekt onder meer naar India waar een dochterbedrijf van Eternit tot 2002 asbest produceerde zonder de arbeiders te wijzen op de gevaren.

Filmmaker Daniël Lambo groeide op tussen het asbest van Eternit in Kapelle-op-den-Bos. Het gerespecteerde bedrijf zorgde voor werkgelegenheid en welvaart in de streek, ook Daniëls vader was arbeider en vakbondsman in de fabriek.

Wanneer de eerste slachtoffers vallen, zijn er maar weinigen die het opnemen tegen het bedrijf. Ook Daniëls vader niet. Hij wil weten waarom en trekt op onderzoek.

Asbeststort

Hoewel asbest sinds '98 verboden is in België, behoort de kwalijke stof lang niet tot het verleden. Zijn onderzoek brengt Daniël naar in een dorp in Centraal-India, waar een dochterbedrijf van Eternit tot 2002 op grote schaal asbest produceerde.

Het gebied is nu één van de grootste asbeststorten ter wereld. Veel kinderen hebben er jarenlang gespeeld en naar afval gezocht. Arbeiders en burgers werden door Eternit niet gewezen op de gevaren…

Familieleden van slachtoffers in België zijn verbolgen over deze praktijken en staan de slachtoffers in India bij in hun strijd voor rechtvaardigheid en voor een propere leefomgeving. Hun droom is een wereldwijd verbod op asbest, maar daarvoor moeten ze het opnemen tegen de machtige asbestindustrie.

Meer info over de film en de vertoningen op www.cinenews.be