Duaal leren biedt jongeren én bedrijven kansen

In Antwerpen werd het derde proefjaar duaal leren voor de opleiding chemische procestechnieken gelanceerd. Leerlingen konden er kennismaken met chemiebedrijven die duale werkplekken aanbieden.

In Antwerpen werd op 4 september het derde proefjaar duaal leren voor de opleiding chemische procestechnieken gelanceerd. Leerlingen konden er kennismaken met een 20-tal bedrijven die duale werkplekken aanbieden. Ook Magik?, de jongerenvakbond van het ABVV was erbij. 

Duaal leren is het systeem waarbij je naar school gaat maar ook al bij een werkgever aan de slag bent om praktijkervaring op te doen. Momenteel zijn er 21 studierichtingen die je in duaal leren kan volgen. Eén zo’n opleiding is chemische procestechnieken, die ondertussen al in vijf scholen gevolgd kan worden.

Kennismaken met chemiebedrijven

Leerlingen konden deze dag kennismaken met de chemiebedrijven die duale werkplekken in het nieuwe schooljaar aanbieden. Zo’n 23 bedrijven waren present om informatie te geven en afspraken te maken. Leerlingen konden zo veel bedrijven in één keer ontmoeten en een betere keuze maken. En de bedrijven konden zich voorstellen aan een grote groep potentiële kandidaten.

Voor veel jongeren is duaal leren een interessante oplossing:  een diploma behaald in het duaal leren is immers evenwaardig aan een diploma uit het klassieke stelsel.

Het ABVV informeert

Ook Magik? de jongerenvakbond van het ABVV was aanwezig. Bij Magik? kunnen jongeren terecht voor info over onder meer duaal leren, de rechten en plichten.

In de chemische, farmaceutische en kunststofverwerkende industrie wordt de implementatie van duaal leren gecoördineerd door het paritair samengesteld sectoraal partnerschap duaal leren chemie en life sciences. In afwachting van de uitbouw van een volwaardig communicatieplatform over duaal leren in de sector kan je terecht bij: