Door Palestijnse staat te erkennen wordt vrede mogelijk

België moet nu ijveren voor de erkenning van een Palestijnse staat door de Europese Unie. Dat vragen acht organisaties aan minister van Buitenlandse Zaken Reynders. Het moment is er rijp voor.

België moet nu ijveren voor de erkenning van een Palestijnse staat door de Europese Unie. Dat vragen acht organisaties waaronder de Algemene Centrale – ABVV, 11.11.11 en Vrede vzw in een brief aan de minister van Buitenlandse Zaken Reynders. Het moment is er rijp voor.

De Spaanse regering kondigde eerder deze week aan dat ze binnen de EU onderhandelingen wil opstarten, die moeten leiden naar een erkenning van Palestina als onafhankelijke staat. Het is dan ook een ideaal moment voor België om hier op in te spelen, zeggen de ondertekenaars van de brief. In 2015 keurde het Belgische parlement immers al een resolutie goed die de regering opdroeg om Palestina te erkennen wanneer het moment daarvoor opportuun is.

Waarom is dit zo belangrijk?

Alleen door de oprichting van een Palestijnse staat te steunen –binnen de grenzen van voor de oorlog van 1967- kan de optie voor een tweestaten oplossing opengehouden worden. Israël nam de voorbije twee jaar immers in versneld tempo Palestijns land in: overal in de bezette gebieden verreist de ene constructie na de andere en wordt Palestijnse infrastructuur afgebroken. Door een nieuwe wet uit 2017 kan land in beslag genomen worden zonder dat daartegen een beroep mogelijk is.

De erkenning van een Palestijnse staat door de EU kan voor wat tegengewicht zorgen. Dit kan de positie van Palestina terug meer in evenwicht brengen zodat de onderhandelingen hopelijk kunnen heropgestart worden. Natuurlijk moeten ondertussen ook tal van andere obstakels aangepakt worden:  de blokkade van Gaza, de illegale nederzettingen, het stoppen van de militaire bezetting, respect voor internationaal recht…

Door een erkenning van een Palestijnse staat kan de Europese Unie zich bovendien opwerpen als bemiddelaar in het vredesproces. Want –ondanks een aantal recente verklaringen van Trump- ziet het er niet naar uit dat de Verenigde Staten deze rol zal opnemen.

De nood is hoog in Gaza

De organisaties vragen daarnaast aan België om te verzoenen tussen de Palestijnse partijen Fatah en Hamas zodat die een legitieme regering kunnen vormen voor het volledige Palestijnse grondgebied. Dit is essentieel voor de bewoners in Gaza wiens levensomstandigheden bijna ondraaglijk geworden zijn door de blokkade.

De discussies over het vredesproces in het Midden-Oosten liggen momenteel heel moeilijk binnen Europa. Maar juist daarom is het belangrijk dat België zich aan de zijde van Spanje schaart en van andere landen die vooruitgang willen, zelfs indien men geen consensus vindt binnen de lidstaten.