H&M komt beloftes niet na

Uit recent onderzoek blijkt dat H&M ondanks de vele beloftes nog steeds met onderaannemers werkt die hun werknemers een hongerloon betalen.

Eisen dat H&M een eerlijk loon betaalt aan de werknemers die hun kleren naaien. Dat is de inzet van de campagne ‘Turn around, H&M!” van de Clean Clothes Campaign. Uit recent onderzoek blijkt dat het merk ondanks de vele beloftes nog steeds met onderaannemers werkt die hun werknemers een hongerloon betalen. Het is hoog tijd dat H&M de daad bij het woord voegt en een eerlijk loon betaalt.

Bulgarije is lid van de Europese Unie. De hoofdstad Sofia bevindt zich op slechts 2000 km van Brussel. En toch, de textielarbeidsters die daar kleren voor H&M maken, krijgen geen leefbaar loon, verre van. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek uitgevoerd door de Clean Clothes Campaign waarvan onze centrale lid is.  

Het loon van de Bulgaarse arbeidsters bedraagt nog geen 10% van wat ze nodig hebben om in hun land een waardig leven te leiden. Nochtans beloofde H&M in 2013 om een eerlijk loon te betalen aan 850.000 werknemers tegen eind 2018. Later werd die belofte al afgezwakt en zou het bedrijf voor 'mechanismen' zorgen die het mogelijk maken dat ten minste 80% van de arbeiders in de toeleveringsketen een leefbaar loon krijgt. Over enkele maanden loopt de belofte af… maar het is nu al duidelijk dat ze verre van ingelost is.

Arbeidsters die flauwvallen

De Clean Clothes Campaign toonde al meermaals aan dat de lonen van de werknemers maar een klein deel uitmaken van de prijs die de consument in de winkel betaalt. Hen geen leefbaar loon betalen is dan ook pure uitbuiting. De resultaten van het onderzoek, waarvoor arbeidsters geïnterviewd werden in Bulgarije, Turkije, Cambodja en India, tonen echter dat dit nog steeds de realiteit is.

‘We starten onze werkdag om 8u maar weten niet wanneer die zal eindigen. Soms komen we pas om 4u ’s morgens thuis’. Zo vertelt een werkneemster van de fabriek Koush Moda, een belangrijke onderaannemer van H&M. De werknemers moeten er overwerken om aan het wettelijk minimumloon te komen. Hun gezondheid leidt hier zwaar onder. In Cambodja en India gebeurt het geregeld dat arbeidsters flauw vallen op het werk omdat ze oververmoeid en ondervoed zijn. Ook in Bulgarije is flauwvallen op het werk niet uitzonderlijk, zo blijkt uit het onderzoeksrapport.

H&M profiteert

Maar H&M sluit zijn ogen voor dit onrecht. Alles draait immers om geld. In 2017 maakte H&M 1,6 miljard winst. Met zulke winsten is het mogelijk om eerlijke lonen te betalen, zoals het bedrijf vijf jaar geleden beloofde.. Bettina Musiolek, onderzoekscoördinator bij de Clean Clothes Campaign vreesde al dat die beloftes dode letter zouden blijven. ‘Maar we hadden ons niet verwacht aan zulke lage lonen en zulke slechte werkomstandigheden. Met deze campagne roepen we H&M dan ook op om hier onmiddellijk een einde aan te stellen’, benadrukt ze.

Meer dan 130.000 mensen reageerden al en ondertekenden de petitie die H&M oproept om zijn beloften uit 2013 opnieuw op te nemen en een eerlijk loon te betalen. Ook jij kan de actie steunen via www.schonekleren.be.