Geleidelijke integratie

Vanaf 1 januari zullen de bedienden van de sector van de bewakingsdiensten (pc 317) de BBTK verlaten om over te stappen naar de Algemene Centrale. De BBTK-afgevaardigden die overstappen naar de AC, hebben de gelegenheid gehad om deel te nemen aan het statutair congres van de Algemene Centrale dat onlangs de in Floréal van Blankenberge plaatsvond en zijn enthousiast : “Wij werden zeer goed onthaald door de kameraden van de Algemene Centrale en wij danken hen daarvoor. Op het congres hebben wij het woord kunnen nemen op het spreekgestoelte en we hadden meteen het gevoel dat er naar ons werd geluisterd en dat we erbij hoorden. We zien het zitten.”

Social profit

Het akkoord tussen de AC en de BBTK heeft zeker voor de social profit grote gevolgen. Daarom organiseerden de BBTK en de AC op 25 oktober een warme onthaal voor de militanten van de Vlaamse social profit. Op 13 december was het de beurt aan de militanten van de Federale social profit. Het onthaal van deze militanten was een betekenisvol en belangrijk moment. Dit was het uitgelezen moment om kennis te maken met hun toekomstig secretaris en de werking van hun nieuwe centrale. Er werden volop vragen gesteld en afspraken gemaakt om de overgang vlotter te doen verlopen. Maar het was ook een emotioneel moment.

Federaal secretarissen Jan-Piet Bauwens en Nathalie Lionnet bevestigen dat dit akkoord de slagkracht van de social profit alleen maar kan versterken. 

JPB: “Door onze krachten te bundelen, arbeiders en bedienden samen, zullen we meer vooruitgang kunnen boeken voor de sector. We kunnen nu met één stem voor alle werknemers spreken. Dat wil zeggen: efficiënter sociaal overleg en een beter georganiseerde tegenmacht ten aanzien van de werkgevers én de overheid.”. 

NL: “Het zijn alle personeelsleden die voor de zorg instaan en zo het doel van de instelling helpen waarmaken: schoonmakers, informatici, omkaderings- en verzorgend personeel, technisch en logistiek ondersteuningspersoneel … Voor zorgbehoevenden, patiënten en bewoners is er geen grens tussen de verschillende beroepen. Die logische samenhang op de werkvloer zal zo ook voelbaar worden in onze organisatie. Daarom is dit akkoord zo betekenisvol.” 

Petroleum

In sommige gevallen zijn het de leden en militanten van de Algemene Centrale die naar BBTK gaan en in anderen, zijn het de leden en militanten van BBTK die de Algemene Centrale – ABVV komen versterken. Zo vond in oktober een eerste gemeenschappelijke syndicale raad plaats voor de petroleumsector. Een primeur, die ons toeliet om de nieuwe militanten uit de BBTK te verwelkomen.

Voor Andrea Della Vecchia, Federaal secretaris bevoegd met de petroleumsector is dit een gedenkwaardig moment: “Onze nieuwe sectorale werking zal ons toelaten om de federale tegenmacht beter te organiseren, ongeacht de statuten en op alle niveaus. Kortom, onze organisatie zal beter overeenstemmen met de realiteit van het terrein. Om de belangen van onze leden beter te verdedigen”.

Bewaking

Vanaf januari 2019 is de Algemene centrale ABVV, voor wat betreft de bewakingssector, niet alleen meer bevoegd voor de arbeiders maar eveneens voor bedienden en kaderleden. De sector heeft een gemengd paritair comité zijnde 317 en in die zin worden de CAO’s reeds onderhandeld en afgesloten voor beide statuten, verklaart Federaal Secretaris Koenraad Maertens. Dit impliceert dat de werking tussen de twee statuten reeds een feit was. Het syndicaal werk, daarentegen, zal een aanpassing vergen, maar nu al kan men stellen dat de samenwerking tussen arbeiders en bediendenvertegenwoordigers goed verloopt. De volgende sectoronderhandelingen zullen niet alleen samen gevoerd worden maar de besluitvorming in de syndicale raden zal voortaan gemeenschappelijk moeten gebeuren. Voor onze werknemers in het algemeen is dit een positieve evolutie. Onze vakorganisatie kan hieruit alleen maar aan slagkracht winnen.