Steengroeven: van Palestina naar Henegouwen

In november ontving de Algemene Centrale Ghada Ghalyoun, vertegenwoordigster van onze Palestijnse partner PGFTU in België. Tijdens een bezoek aan de Henegouwse steengroeven stond veiligheid en gezondheid centraal. En zo bleek nog maar eens hoe leerrijk het delen van kennis en ervaring over de grenzen heen is.

In 2017 trok een delegatie van de Algemene Centrale – ABVV,  de AC Namen  en AFICo naar de Palestijnse steengroeven.  In november 2018 bezochten we met Ghada Ghalyoun- die onze Palestijnse partner PGFTU vertegenwoordigt- de Henegouwse steengroeven.  De volledige delegatie die mee was naar Palestina was er ook deze keer bij. En het is dankzij één van hen, delegee in de steengroeven, dat het bezoek kon plaatsvinden.

Vergelijken

Het bezoek was voor iedereen bijzonder leerrijk. De nadruk lag op preventie van veiligheid en gezondheid, wat ook de focus is van ons werk in Palestina. De deelnemers konden de maatregelen die in België werden ingevoerd, vergelijken met die in de steengroeven die we in Nablus hebben bezocht.

Ze werden zich zo ook bewust van de gemeenschappelijke uitdagingen: een mentaliteitswijziging realiseren bij de werknemers en het gebruik van veiligheidsmaatregelen systematiseren. Dit bezoek bewijst nog maar eens dat, ondanks de zeer verschillende context in België en de landen waar de partners van Solsoc werken, het delen van kennis en ervaring enorm zinvol en leerrijk is.