Werkingsverslag Palestina 2018: Stappen vooruit in moeilijke omstandigheden

De vele moeilijkheden in Palestina maken het werk voor ons programma in de steengroeven niet makkelijk. Maar via allerlei acties en workshops is het bewustzijn rond veiligheid en gezondheid het voorbije jaar zowel bij werknemers als werkgevers verhoogd.

De onstabiele situatie en het wantrouwen van de arbeiders ten opzichte van de hogere niveaus van de vakbond, maken het niet gemakkelijk om nieuwe leden te werven. Arbeiders uit de steengroeven trekken alleen in extreme situaties naar de vakbond,  zoals bij werkongevallen of rechtszaken. Daarnaast blijft de toegang tot een groot aantal steengroeven moeilijk, vooral in de gebieden tussen zone A en C, onder Israëlisch militair toezicht. En in het hart van de steden heeft de nieuwe sociale zekerheidswetgeving de bevolking verdeeld, wat tot wijdverbreide protestbewegingen in het land heeft geleid.

Bewustwordingscampagnes

Maar ondanks deze moeilijkheden zijn er belangrijke stappen vooruit gezet. Via een video met getuigenissen van slachtoffers van werkongevallen is het bewustzijn onder werkgevers en werknemers vergroot. De regionale vakbonden voerden ook zelfstandig bewustwordingscampagnes. Dit heeft lokale initiatieven versterkt in hun vakbondstaken. De workshops voor capaciteitsopbouw voor vakbondsleden waren een gelegenheid om functionarissen van de ministeries van volksgezondheid en arbeid uit te nodigen, om hen bewust te maken van het belang van de acties van het programma. Hun aanwezigheid was cruciaal om later druk uit te voeren op de regering voor de toepassing van de wet op de arbeidsveiligheid en -gezondheid (OSH).

In de regio Nablus namen vakbondsleden het initiatief om comités op te zetten om zich te laten vertegenwoordigen op vakbondsvergaderingen, aangezien ze hier tijdens hun werkuren niet aan mogen deelnemen. Een aantal werkgevers zijn gelukkig echter wel overtuigd dat de veiligheid en gezondheid op de werkplaats moet verbeteren. Zijzelf en hun werknemers nemen dan ook intensief deel aan de door het programma georganiseerde workshops.

Statistieken

Ondertussen verzamelde de vakbond van de steengroeven samen met de bouwvakbond informatie en statistieken via de ministeries van volksgezondheid en arbeid. Zo willen we zicht krijgen op het aantal slachtoffers van arbeidsongevallen en ziekten veroorzaakt door vervuiling of het ontbreken van preventie. Trainingsworkshops voor regionale vakbondsmensen ten slotte hebben bijgedragen aan de versterking van hun vaardigheden rond communicatie en het opzetten van workshops.