Internationale solidariteit met Turkse werknemers loont

De voorbije maanden voerde de Algemene Centrale – ABVV samen met alle leden van de Europese ondernemingsraad en IndustriALL druk uit op het Chemiebedrijf  Recticel. Dat bedrijf deed er in Turkije alles aan om de vakbonden uit zijn filiaal te weren. Maar dankzij de internationale solidariteit lijkt er nu een doorbraak, dat vertelt Rıza Köse van Petrol Is in Turkije

Vier jaar geleden trad een meerderheid  van de werknemers van Recticel in Tuzla  toe tot de vakbond Petrol-Is. Maar het lokale management stapte naar de rechtbank. Ze beweerden dat Recticel in Turkije niet in de chemische sector opereert en dat Petrol-Is daarom niet gemachtigd is om hun werknemers te vertegenwoordigen. 

Wanneer hebben jullie beslist om de steun van de Belgische vakbonden in te roepen?

Nadat we de werknemers vier jaar geleden verenigden beweerde het bedrijf dat ze niet binnen de chemische sector opereerden. De rechtbank gaf hen uiteindelijk ongelijk. Het management ging in beroep en bracht de zaak voor het hooggerechtshof. Dit is echt een probleem binnen de Turkse arbeidswet: bedrijven kunnen zo blijven procederen.

In die fase zijn we gestart met een aantal acties. We legden contacten met de lokale werkgevers. Zij stelden dat het lokale management niet tegen vakbonden is, maar zij wensten dat de vakbonden dit bespraken met het internationale management. Dus namen wij contact op met de Belgische vakbonden.

Heeft de solidariteit tussen vakbonden gewerkt?

Zeker en vast. Jullie hadden een vergadering met het moederbedrijf en kregen de belofte dat ze zich niet zouden verzetten tegen onze erkenning. We geloven dat het lokale management zich hieraan zal houden en dan kunnen we eindelijk beginnen onderhandelen. Het is fantastisch dat internationale solidariteit dit kan teweegbrengen. Dit kan een voorbeeld zijn voor veel andere sectoren.

Welke acties plannen jullie nu in het bedrijf.

We moeten nu aan het ministerie nog een certificering aanvragen dat een meerderheid van de werknemers bij ons is aangesloten. We gaan ervan uit dat het ministerie dit in april zal goedkeuren. Maar de werkgever kan zich hier ook nog eens tegen verzetten! Indien hij dat niet doet zullen we de werkgever uitnodigen voor collectieve onderhandelingen. We houden zeker contact met jullie om te controleren of de werkgever zich aan zijn belofte houdt.

Heb je nog een boodschap voor de Belgische vakbonden?

Eerst wil ik hen echt van harte bedanken, dat zij zo solidair geweest zijn. Solidariteit maakt ons sterker. In dit geval geeft het onze vakbond de kans om collectieve onderhandelingen op te starten en echt iets te veranderen voor de werknemers.