Laat Lula vrij: 500 dagen politieke gevangene

500 dagen gevangenschap voor de voormalig Braziliaanse president Luiz Inacio da Silva. Deze verjaardag vierde "Lula" onlangs op dinsdag 20 augustus. De strijdvaardigheid waarmee opgeroepen wordt tot zijn vrijlating is sindsdien niet afgelopen, nu bijna 100.000 mensen een onlangs gelanceerde petitie hebben getekend. Zo wil men de annulering van het ongegronde proces, dat hem zonder enige concrete bewijzen een gevangenisstraf oplegde, eisen.

In feite werd Lula gevangen gezet om hem ervan te weerhouden zich opnieuw kandidaat te stellen tijdens de presidentsverkiezingen, en dat tegen de extreem-rechtse Jair Bolsonaro. De peilingen toonden immers aan dat hij goed gescoord zou hebben tijdens de verkiezingen. Hij werd aangepakt voor het aansporen van het Braziliaanse volk om de legislatieve staatsgreep, die zijn opvolger - Dilma Rousseff - tot aftreden had gedwongen, terug te draaien. Zijn gevangenneming werd in de steigers gezet om zijn beleid ten voordele van de armen, ten voordele van de klimaatactivisten, te verhinderen.

Extreem-rechts aan de macht

De Raad voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties had indertijd gevraagd dat Lula zou kunnen deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Maar de Braziliaanse elite wist dat ze het niet kon halen tijdens de verkiezingen, en daarom werd Lula's medestanders, president Dilma Roussef, tot aftreden gedwongen en werd Lula gevangen genomen. De Braziliaanse werknemers betalen vandaag de prijs doordat zij zich in hun sociale rechten beknot zien, precaire jobs toenemen, en vakbonden aangepakt worden. Het regime van de rechtse politicus Bolsonaro, corrupt en soms gewoon crimineel, onderneemt een aanval op het klimaat, op de vrouwenbeweging en op de LGBT-gemeenschap. Het gaat plat op de buik voor Donald Trump, de president van de Verenigde Staten.

Onderteken de petitie #FreeLula

De Braziliaanse leden van de ITUC (International Trade Union Confederation) hebben een wereldwijde actiedag opgezet onder de noemer #FreeLula op 20 augustus om de aandacht te vestigen op het lot van Lula als politieke gevangene. De Algemene Centrale - ABVV ondersteunt dit initiatief en roept eveneens tot diens bevrijding op. Wij nodigen iedereen bovendien uit om de onlinepetitie te ondertekenen en zo de campagne te steunen.