Mensen verplichten om langer te werken zal nooit helpen !

Op 20 november konden we ruimschoots in de pers lezen dat mensen verplichten om langer te werken helemaal niet helpt! Dit blijkt uit een studie van HR-dienstverlener Securex naar een onderzoek over “langer werken”. Een studie die nu voor de vierde keer wordt uitgevoerd.

Al jaren krijgen we te horen dat we met z’ n allen langer moeten werken. De regering verhoogde de rustpensioenleeftijd zelfs naar 67 jaar in 2030…Maar daar hebben we dus helemaal geen oren naar.

Hieronder de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek van Securex:

  • “Bijna drie vierde van de werknemers in ons land zegt dat ze niet willen werken tot hun 65e. 
  • 63% van de mensen zeggen dat ze dat gewoonweg ook niet kunnen
  • Slechts een op de tien is bereid om na zijn 65ste nog verder te werken”,

“Mensen verplichten om langer aan de slag te blijven, helpt helemaal niet”, klinkt het bij HR-dienstverlener Securex.

“We moeten stilaan besluiten dat mensen verplichten om langer te werken helemaal niet helpt. Al zeker niet wanneer mensen ervan overtuigd zijn dat ze dat niet kunnen of dat ze dat gewoon niet willen”, zegt de expert van Securex. Hoe het dan wel moet? “Onderzoek toont aan dat werknemers die hun job zinvol vinden en graag doen, bereid zijn om vier jaar langer aan de slag te blijven dan hun collega’s die tegen hun zin komen werken. 

In onze scheikundige sector, bijvoorbeeld, hebben we het demografiefonds. Het demografiefonds subsidieert projecten die leiden tot werkbaarder werk met bijzondere aandacht voor oudere werknemers, werknemers in ploegen- en nachtarbeid en werknemers met een zware job.

De werkgevers kunnen daaraan dus meehelpen door mensen meer werkbaarder werk te verschaffen.

Meer info over demografiefonds