Nieuwe acties van huishoudhulpen uit de dienstenchequesector

De huishoudhulpen kwamen op 28/11 op straat om een loonsverhoging van 1,1% te eisen. Een week later blijkt dat ze geen gehoor gevonden hebben bij de grote commerciële werkgevers. Integendeel, aan werkgeverszijde blijft het muisstil. Het toont aan dat er weinig respect is voor de huishoudhulpen, en des te meer aandacht voor winsten en dividenden. 

Daarom volgt opnieuw een actieweek in de sector volgende week. We viseren daarbij specifiek twee bedrijvengroepen: Groep Daenens (CEO Nico Daenens) op dinsdag 10/12 en Trixxo (CEO Luc Jeurissen) op donderdag 12/12. 

Waarom deze twee bedrijven? 

Groep Daenens maakte vorig jaar ruim 3 miljoen euro winst en zit op reserves ter waarde van 15 miljoen euro. De teller van het aantal overnames door de groep gaat ondertussen over de 60, waardoor de groep meer dan 12.000 werknemers omvat. Bedrijven die tot de groep behoren zijn bvb. Dienstenaanhuis, Smile 4 you, Makkie, Greenhouse, enz. Daenens is ondertussen ook mede-eigenaar bij heel wat andere bedrijven uit de sector, zoals Plus Home Services, TS Wallonie, … 

Trixxo is een mastodont van ruim 6500 werknemers en nam de voorbije jaren o.a. Clixx en nog een hele resem kleinere concurrenten over. Nog in oktober stuurde CEO Luc Jeurissen een brief naar een hele reeks kleine bedrijven. Daarin deed hij het aanbod om hen over te nemen. Tegelijk blijft hij wel beweren dat er geen geld is voor een loonsverhoging. 

Geen marge? 

Enkele grote bedrijven zoals bv. Randstad-Tempo-Team geven aan dat ze bereid zijn een loonsverhoging van 1,1% toe te kennen. Het is dus duidelijk dat bedrijven zoals Group Daenens en Trixxo verantwoordelijk zijn voor het vastlopen van de onderhandelingen. Het hangt mede van deze twee grote spelers af of er een deftige loonsverhoging voor de hele sector komt.  

Vrijdag 13/12 komen vakbonden en werkgevers normaal gezien opnieuw samen. Wij verwachten voorafgaand een positief signaal van de werkgevers en hopen dat de huishoudhulpen de feestdagen kunnen aanvatten met 1,1% loonsverhoging.  

Je werkt in de dienstencheques en je wilt aan de acties deel te nemen? Klik op https://mailchi.mp/accg/actiesdec