Huishoudhulpen voor de eerste keer op straat

Op 28 november kwamen meer dan 1000 poetshulpen uit de dienstenchequesector op straat in Brussel voor betere loon- en arbeidsvoorwaarden. Met luid gejoel, potten en pannen, slogans en gefluit zetten ze hun eisen kracht bij aan de kantoren van Tempo Team en van werkgeversfederatie Federgon. In december volgden ook nog acties bij dienstenchequebedrijven in Brugge en Hoeselt.

De werkneemsters vragen een loonsverhoging van 1,1%, zoals voorzien in het nationaal loonoverleg. Volgens de werkgevers is hier geen marge voor en kunnen er enkel wat kruimels uitgedeeld worden. Maar tegelijkertijd maken heel wat dienstenchequebedrijven enorme winsten en delen ze hoge dividenden uit. Het zijn net die bedrijven die ook de meeste werknemers in dienst hebben. Doen alsof er geen geld is terwijl het misbruikt wordt, is de spot drijven met de werkneemsters. 

Veel huishoudhulpen kunnen de eindjes amper aan elkaar knopen. Het minimumloon in de sector bedraagt slechts € 11,04 bruto/uur. En de meeste werkneemsters werken deeltijds. Bovendien is de job enorm belastend en haast niet vol te houden tot aan het pensioen. Ondersteuning en opleidingskansen zijn miniem, zeker binnen de grote commerciële bedrijven.

Tot hiertoe bleef het muisstil bij de werkgevers en dus zetten wij onze acties voort. Dat de huishoudhulpen dag in, dag uit bij meer dan een miljoen gezinnen voor een proper huis zorgen, wordt maar al te vaak vergeten. Zij verdienen dan ook meer respect, betere arbeidsomstandigheden én een beter loon.