Nog geen gehoor voor de huishoudhulpen: de acties worden voortgezet

Op 28 november hebben werkneemsters uit de dienstenchequesector voor de allereerste keer actie gevoerd, en met succes. 

Voor de 145.000 werkneemsters uit de sector staat er veel op het spel. Zij strijden voor een loonsverhoging van 1,1%, zoals voorzien in het interprofessioneel akkoord. Een volkomen legitieme en gerechtvaardigde eis, gezien het gemiddelde loon in de sector 11,50 euro bruto per uur bedraagt. Werkgevers weigeren echter om meer dan  een eenmalige netto-premie van slechts 65 euro voor twee jaar toe te kennen. 

Ondanks de mobilisatie van de werkneemsters uit de dienstencheques, stellen we vast dat de commerciële bedrijven die bij FEDERGON aangesloten zijn doof blijven. Erger nog, ze hebben tijd gerekt door, op 13 december, de aanstelling van een sociaal bemiddelaar te vragen. Deze heeft alle partijen gezien, maar de situatie is nog steeds dezelfde.  

We moeten opnieuw vaststellen dat FEDERGON geen voorstel heeft gedaan, maar toch om de benoeming van de bemiddelaar heeft verzocht.

Het is dan ook geen verrassing, en met nog meer vastberadenheid, dat er op maandag 13 januari een nieuwe actie te Brussel wordt georganiseerd. Deze zal zich opnieuw richten op de grote commerciële bedrijven die bij FEDERGON zijn aangesloten. Dezelfde bedrijven die nog steeds grote winsten maken, aanzienlijke reserves hebben en dividenden uitkeren. 

Deze bedrijven tonen opnieuw aan dat ze niet in staat zijn om oplossingen te vinden voor hun werknemers.

Meer praktische info volgt.