Politiegeweld in Charleroi: Waals ABVV neemt wraak

“Een nooit eerder geziene repressie in de geschiedenis van de manifestaties in Charleroi… terwijl we niet het minste geweld hebben gebruikt”, legt Thierry Bodson, algemeen secretaris van Waals ABVV, uit. Naar aanleiding van deze feiten werd een collectieve klacht ingediend om de houding van de politie van Charleroi tijdens de manifestatie -georganiseerd tijdens een bijeenkomst van een extreemrechtse groepering in Charleroi afgelopen zaterdag- aan de kaak te stellen. Thierry Bodson getuigt. 

Op 25 januari is het politiekorps van Charleroi gewoonweg ontspoord: de gebruikte wapens, de hoeveelheid ingezette troepen, het misbruik van pepperspray, het gebruik van brandweerauto’s -tweemaal- terwijl de manifestanten reeds uit elkaar waren gehaald. 

Alles liep uit de hand. Niets is te verantwoorden

De politie van Charleroi voerde, zonder te onderhandelen met de manifestanten, bevelen uit. Deze  bevelen beschermden de fascisten, die van de situatie gebruik maakten om vreedzame democratische activisten in elkaar te slaan. Meerdere raakten gewond. 

Aan de vooravond van de grote vakbondsmanifestatie ter verdediging van de sociale zekerheid, die 75 jaar geleden werd opgericht zodat er ‘nooit meer zoiets zou voorvallen’, maak ik me zorgen over het lot van de vakbondsvrijheden. Ik maak me vooral zorgen om de Belgische staatsagenten die, op een bijzonder gedreven manier, een antifascistische mobilisatie hebben onderdrukt, zonder gegronde reden. 

Ik nodig democratische politici uit om zich vragen te stellen bij de ‘normaliteit’ van wat er gebeurd is. Laten we geen kort geheugen hebben. We kunnen niet tegelijkertijd verontwaardigd zijn over wat de grootste barbaarsheid in de geschiedenis was en onverschillig staan tegenover de opkomst van een partij die er heimwee naar heeft! 
Deze zaterdag is de politie meedogenloos geweest in haar aanvallen op zij die vreedzaam opstaan tegen de heropleving van neonazistische partijen… Dit verhaal krijgt zeker nog een staartje. 

Luister naar de podcast (FR)