Waar kan ik met m'n kinderen terecht?

Een maatregel tegen het coronavirus van de overheid die velen met vragen achterlaat is de beslissing om lessen op te schorten van maandag tot het einde van de paasvakantie. Een beslissing die de hete aardappel naar de ouders doorschuift, die nu zelf maatregelen moeten nemen om hun kinderen van opvang te voorzien zonder per se de grootouders aan te spreken. Tal van werknemers zitten in een vervelende situatie omdat het bedrijf ondertussen gewoon blijft werken. Wat te doen in zo'n situatie?

  • De syndicale delegaties moeten onmiddellijk de werkgevers aanspreken opdat snel oplossingen gevonden kunnen worden voor werknemers die in een lastig parket zitten.
  • Je dan maar verplicht zien om betaald verlof te nemen moet zo veel mogelijk vermeden worden. De werkgever mag je trouwens dit niet opleggen.
  • Ondanks de opschorting van de lessen, zijn er nog scholen en crèches die open blijven. Niet enkel kinderen van wie in de zorgsector werkt worden er ontvangen, maar ook van die werknemers die in de medische sector worden of die kunnen aantonen dat het kunnen aantonen dat er echt geen andere oplossing is (de grootouders gelden niet als oplossing). De scholen zullen snel hun beschikbaarheden bekend maken.
  • Laten we erover waken dat een zekere solidariteit ontstaat onder de ouders. Zij die thuis kunnen blijven, kunnen voorstellen om kinderen uit andere gezinnen op te vangen indien nodig.

Als vakbond roepen we de werkgevers op om redelijk te zijn en menselijkheid te tonen ten opzichte van de ouders die voor hen werken. We roepen eveneens de delegees op om snel werk te maken van overleg over de nodige maatregelen. Voor elke vraag, aarzel niet om je lokale afdeling te contacteren.

Heb je verder vragen over het coronavirus en de impact op je werk? Surf snel naar onze online-applicatie.