Een onbegrijpelijke beslissing voor de volksgezondheid!

De Veiligheidsraad heeft nieuwe “belangrijke maatregelen” aangekondigd om de gezondheid van alle burgers in België te beschermen. Tot 5 april zijn enkel noodzakelijke verplaatsingen nog toegelaten. Niet-essentiële winkels worden gesloten en samenscholingen zijn verboden. Krachtige en verantwoordelijke beslissingen, dat is zeker, maar wat de kapsalons betreft, die open moeten blijven, heerst totaal onbegrip. 

De sectorvertegenwoordiger, Coiffure.org, en de vakbonden betreuren de beslissing van de regering om de sluiting van de Belgische kapsalons niet verplicht te maken (onder voorbehoud van een vergoeding). Tijdens de persconferentie van gisteravond kondigde de Veiligheidsraad aan dat verscherpte maatregelen zouden worden uitgevaardigd om de verspreiding van het coronavirus in te perken. Een van die maatregelen is de lockdown, behalve als het gaat om een noodzakelijke verplaatsing, en in die zin wordt een bezoek aan de kapper beschouwd als een noodzakelijke verplaatsing aangezien de sector niet wordt gevraagd om de kapperszaken te sluiten. Als beroepsvereniging en als vakbonden kunnen wij die beslissing helemaal niet begrijpen. 

Dat die beslissing wordt genomen, terwijl enkele uren eerder minister Maggie De Block (Open VLD) sprak over de noodzaak voor onze gezondheid om nog strengere maatregelen te laten gelden, over het kantelpunt voor de volksgezondheid, over de noodzaak van “social distancing”: minstens anderhalve meter afstand bewaren tussen personen, in de winkels 1 persoon toelaten per 10 vierkante meter. 

In ons beroep kunnen wij de gevraagde afstand niet respecteren en is het dus verontrustend dat de regering zich daar helemaal geen rekenschap van geeft. Wat nog meer verontrustend is, is dat de klanten de ernst van de situatie niet inzien. We krijgen veel reacties van kappers die zwaar onder druk worden gezet door hun klanten. Mensen willen hun afspraak niet afzeggen, verwachten dat hun kapper hen nog zal ontvangen en dat hun kapper dezelfde dienstverlening zal bieden als altijd, gezien de getroffen regeringsmaatregelen. 

Psychologisch is deze beslissing uiterst moeilijk te dragen voor de kappers. Zij moeten immers, om het zo te zeggen, kiezen tussen de pest en de cholera, sluiten zonder compensatie of openblijven met alle risico’s van dien voor de gezondheid van hun klanten, hun werknemers en zichzelf. Die regeringsbeslissing is contradictorisch en wij blijven er ons tegen verzetten, dag na dag. De gezondheid van al wie in de kapperssector werkt gaat voor. 

De sector zal eveneens alle mogelijke maatregelen treffen om de impact op het inkomen van de werknemers die tijdelijk werkloos zijn op te vangen.  

We voeren dan ook de druk op, samen met onze partners Unizo, UCM, ABVV Kappers, ACV en ACLVB om de regering ervan te overtuigen dat deze situatie onhoudbaar is.