Zijn de werknemers van de platformeconomie het kanonnenvlees van de 21ste eeuw?

Al meerdere dagen vragen de vakorganisaties en zelfs ook de werkgeversfederaties om de dienstenchequessector te sluiten. Een vraag die makkelijk te begrijpen is, aangezien de regels van social distancing in de sector moeilijk en zelfs onmogelijk kunnen worden nageleefd. De huishoudhulpen kunnen heel snel superverspreiders worden, wat rampzalig is wanneer men weet dat 24% van hun klanten ouder zijn dan 65 jaar. 

In deze context, en wetende dat er bovendien veel klanten hun prestaties annuleren, dat de huishoudhulpen vragen om beschermd te worden door de volledige sluiting van de activiteitensector, en dat er heel wat ondernemingen spontaan hebben besloten om te sluiten, zien we nu dat sommige spelers van de platformeconomie op een totaal onverantwoorde en schandelijke manier trachten profijt te trekken uit deze crisis door werknemers naar gezinnen te sturen om te poetsen bij hen thuis.

Deze houding is ronduit gevaarlijk en aanstootgevend vanuit verschillende opzichten. Naast het feit dat deze ondernemingen de werknemers en families blootstellen aan onnodige risico’s, profiteren ze ook van het precaire statuut van deze platformwerkers die niet eens genieten van dezelfde bescherming als de andere werknemers bij arbeidsongeschiktheid. Ze worden gebruikt als kanonnenvlees. 

Net als aasgieren halen ze voordeel uit deze crisissituatie om aan marktaandeel te winnen en de dienstenchequessector aan te vallen. 

Wij vragen aan de verantwoordelijke regionale en federale ministers dringend maatregelen te treffen  om een halt toe te roepen aan deze criminele vorm van opportunisme en zonder meer alle schoonmaakactiviteiten bij particulieren stop te zetten, eveneens in de dienstenchequessector.