Jongeren mogen niet de grootste slachtoffers worden van de crisis

De COVID-19 crisis heeft een grote invloed op de jeugdwerkloosheid in Europa. Die lag al hoog sinds de financiële crisis van 2008 en zal naar verwachting de komende maanden nog sterk stijgen. Bovendien zijn ook de vooruitzichten voor jongeren in beroepsopleidingen en stages onduidelijk. De jongerenwerkgroep van de Europese vakbond IndustriAll Europe roept op om hier bijzondere aandacht aan te besteden. 

Jongeren in de Europese Unie dragen nog altijd de gevolgen van de financiële crisis van 2008/2009. De bezuinigingsmaatregelen die daarop volgden liet veel jongeren achter in precaire jobs. Bijna de helft van de Europese jongeren tussen 19 en 24 jaar had in 2017 een tijdelijk contract. Vaak gaat het om contracten van nog geen maand, die geen sociale bescherming of opleidingsmogelijkheden bieden. Meer dan 10 procent van de werkende jongeren zijn dan ook ‘werkende armen’, ze hebben een job maar verdienen te weinig om zich degelijke huisvesting of gezonde voeding te veroorloven. 

Stijging jeugdwerkloosheid

COVID-19 is een nieuwe klap voor jongeren en de kans is groot dat de situatie de komende maanden en jaren verergert. Volgens Eurostat steeg de jeugdwerkloosheid in de EU tot 15,2 procent in maart 2020 ten aanzien van 6 procent een jaar eerder. Ook stageplaatsen staan op de helling, want veel bedrijven en opleidingscentra kondigen aan dat ze hierop zullen bezuinigen. En dan is er nog de onduidelijkheid over het heropenen van scholen voor beroepsopleidingen. Zonder de nodige kennis en opleiding staan deze jongeren nog zwakker op de arbeidsmarkt. 

We moeten absoluut vermijden dat de jonge generatie vast blijft zitten in een onzekere situatie, stelt de jongerenwerkgroep van IndustriAll. ‘Jongeren hebben een job nodig die zekerheid biedt en de mogelijkheid zich te ontwikkelen. Bovendien heeft de industrie hen ook nodig: zij zijn de toekomst van een groene en innoverende industrie. We bereiden ons nu voor op het economisch herstel na de crisis en daarin moet absoluut extra aandacht gaan naar jongeren’.