Lock-out opgeheven voor de werknemers bij de olieraffinaderij Co-op

Al meer dan een half jaar werden zo’n 800 leden van de petroleumvakbond Unifor, werkzaam in de olieraffinaderij Co-op in de stad Regina, in Saskatchewan - Canada - buitengesloten van hun werk. Deze lock-out werd door de werkgevers opgezet om de vakbondsleden te dwingen om alsnog slechtere pensioenvoorwaarden te aanvaarden, nadat deze werknemers dit in het najaar van 2019 geweigerd hadden.

Om de druk op te voeren en om tot een oplossing te komen, had Unifor haar sympathisanten en internationale partnerorganisaties, waaronder ABVV Petroleum, gevraagd om hun solidariteit te betuigen via https://www.boycottco-op.ca/.

Na bijna 200 dagen hebben de vakbondsleden een voorlopige overeenkomst met Co-op Refinery bekrachtigd. De nieuwe cao behoudt de toegezegde pensioenregeling voor de werknemers die reeds in dienst waren. De loonsverhogingen in de nieuwe cao liggen in de lijn van andere bedrijven.

Proficiat aan alle leden van Unifor met de overwinning. De moed en de wilskracht van de vakbondsleden is een inspiratie voor alle vakbonden om te blijven pleiten voor goede arbeids- en loonvoorwaarden.