SOS zeurende voetzolen en nukkige ruggen

8 uur per dag zitten is niet gezond, maar 8 uur per dag rechtop staan óók niet. Als kapper of schoonheidsverzorger ontsnap je er helaas niet aan. Enkele nuttige tips en oefeningen om je lichaam toch wat te sparen.

Vervelende kwaaltjes

Als je urenlang rechtop staat in dezelfde houding, zakt al het bloed naar je benen. Je lichaam moet zich dan hard inspannen om het bloed weer naar je hart te pompen. Lang staan veroorzaakt vervelende kwalen zoals lage rugpijn, beenkrampen, pijnlijke voeten en spataders. In het allerergste geval kan het zelfs leiden tot een hartaandoening. Genoeg redenen om regelmatig een oefening in te lassen.

Stretch die kuiten

Strek je ene been naar achteren en buig je andere knie. Zorg dat je voeten allebei plat op de grond staan. Hou deze houding dertig seconden vol en wissel dan van been. Herhaal een paar keer.

Rek je rug

Ga op een stoel zitten en zet je voeten verder dan heupbreedte uit elkaar. Je knieën zijn naar buiten gebogen. Laat je kin op je borst rusten. Buig rustig naar voren tot je handen de grond raken. Blijf zo 30 seconden zitten.

Rollen maar

Heb je het gevoel dat je voeten ‘platgelopen’ zijn? Gooi je schoenen en sokken even aan de kant, ga zitten en rol met je voeten over een klein balletje (bv. een pingpongbal). De spanning in je voeten vermindert meteen.

Beentjes omhoog

Even pauze? Zit. Zet je voeten op een verhoogje zodat je er even alle druk afhaalt. Of ga even liggen met je benen omhoog. Je bloedsomloop is je dankbaar. En als je je voeten ook nog wat frisse lucht geeft, ben je helemaal goed bezig (al vinden je collega’s misschien van niet).

Verdeel je gewicht

Een oefening om de hele dag door op te letten. Zet je voeten niet altijd naast elkaar, maar zet de ene voet voor de andere. Of gebruik een voetenbankje van een vijftiental centimeter hoog. Mag het wat meer kosten? Vraag je baas om een sta- of zadelstoel: best of both worlds.

Voorkomen is beter …

Natuurlijk kun je al heel wat dingen doen om je rug en voeten te sparen vóór je werkdag start. Alles begint bij de juiste schoenen. Ga schoenen passen op het einde van de dag, wanneer je voeten al wat gezwollen zijn. Kies voor schoenen met een hak van 6 -12 mm. Juist ja, millimeter. Hoe mooi je stiletto’s ook zijn, ga toch maar voor die comfy sneakers met brede neus. Steunkousen en steunzolen alleen iets voor bomma’s? Nee hoor, het zijn uitstekende redmiddeltjes voor wie een staand beroep heeft. Vergeet op het einde van de dag je voetenbadje niet en vraag je allerliefste om een voet- en beenmassage (yay)
 

 

Ontdekt Intens Rood hier.