Colombia: geen privatisering van staatsbedrijven maar een hoger minimumloon

Colombia is door het Internationaal Vakverbond opnieuw opgenomen  bij de 10 gevaarlijkste landen ter wereld voor syndicalisten. Voor ons geen verrassing, want regelmatig trekken onze vakbondspartners uit diverse sectoren (petroleum, landbouw en huishoudwerk) aan de alarmbel over bedreigingen, geweld en moorden van vakbondsmilitanten.

Ondertussen is de coronacrisis erbij gekomen. Meer dan 230.000 mensen liepen een besmetting op en er werden al meer dan 8000 doden geteld.  

De economische impact van de coronacrisis is groot. In mei bedroeg de werkloosheidsgraad al 21%. Werknemersrechten stonden reeds ernstig onder druk, en armoede, honger  en de angst om werk te verliezen is sterk toegenomen.

De moorden op sociale activisten gaat gewoon door. Door de isolatiemaatregelen was het voor doodseskaders nog makkelijker om activisten te vinden  en toe te slaan. De straffeloosheid blijft torenhoog en ook vrouwen ontspringen de dans niet.

De rechtse regering van president Duque heeft van de gezondheidscrisis gebruik maakt om wetten goed te keuren zonder goedkeuring van het parlement. Een van de mogelijke maatregelen om op korte termijn te beantwoorden aan de economische crisis is de verkoop of privatisering van nationale bedrijven zoals het staatsbedrijf in de petroleumsector Ecopetrol en haar filialen.

Hierop startte onze Colombiaanse vakbondspartner USO een grootschalige campagne tegen de privatisering en de verkoop van sleutelsectoren.

De Algemene Centrale-ABVV steunt deze campagne en richtte een brief aan de Colombiaanse president tegen de privatisering.

Ondertussen heeft een brede coalitie van vakbonden en sociale organisaties een eisenbundel opgemaakt als sociaal vaccin tegen de crisis, met onder andere

  • Een minimuminkomen voor 6 maanden
  • Een betere financiering van het gezondheidssysteem
  • De intrekking van de presidentiële nooddecreten
  • De verdediging van de nationale landbouw- en industriële productie.

Specifieke acties om het leven van vrouwen te garanderen en  vrouwenmoorden en de te stoppen werden ook opgenomen.

De huishoudwerksters sloten zich aan bij de campagne voor een minimumloon aan, maar de regering heeft voorlopig geen oren naar de verzuchtingen van de werknemers.