Stemming per brief: je stem blijft even belangrijk  

Dit jaar zorgt het coronavirus ervoor dat de verkiezingen niet op een normale manier kunnen doorgaan. Sommigen zullen ondanks alles toch in hun bedrijf stemmen, met de nodige beschermingsmaatregelen. Anderen zullen uitgenodigd worden om per brief te stemmen.

Gaan stemmen is van groot belang voor je sociale rechten en voor je welzijn op het bedrijf. De sociale verkiezingen laten werknemers toe om vertegenwoordigers te kiezen die hun belangen zullen verdedigen. Dit jaar zorgt het coronavirus ervoor dat de verkiezingen niet op een normale manier kunnen doorgaan. Sommigen zullen ondanks alles toch in hun bedrijf stemmen, met de nodige beschermingsmaatregelen. Anderen zullen uitgenodigd worden om per brief te stemmen. Maar op welke manier je ook kiest, je stem blijft extreem belangrijk, dus vergeet niet om al het nodige te doen om op een geldige manier je stem uit te brengen.  

Tien dagen voor de datum van de sociale verkiezingen in jouw bedrijf, krijg je een brief toegestuurd waarmee je je stem kan uitbrengen. Die brief bevat een grote omslag met daarin de nodige documenten om de vertegenwoordigers voor het CPBW en de OR te kiezen. Als er geen OR moet verkozen worden, zit enkel de info van het CPBW in je enveloppe. 

Geldig ABVV stemmen! 

Ook per brief is het natuurlijk essentieel om geldig te stemmen. Dat kan op 3 manieren: 

  • Je stemt voor ABVV lijst 3. 

  • Je stemt voor 1 kandidaat van ABVV lijst 3. 

  • Je stemt voor meerdere kandidaten van ABVV lijst 3. Opgelet: Niet meer bolletjes kleuren dan er effectieve mandaten zijn! Het aantal effectieve mandaten staat op je stembiljet.  

Goed om te weten: Op (kandidaten van) verschillende vakbonden stemmen, is ongeldig! 

Meer info: https://www.accg.be/nl/sector/tool/hoe-stem-je-geldig-abvv

En nu ?  

Wanneer je je stem hebt uitgebracht, stop je de stembrief gevouwen in de kleine omslag met dezelfde kleur en kleef je de omslag dicht. 

Stop de kleine omslag in de al geadresseerde en gefrankeerde middelgrote omslag met dezelfde kleur en kleef dicht. 

Zorg ervoor dat je je stembrief ruim van tevoren opstuurt zodat deze veilig en wel voor de deadline aankomt.   

Goede verkiezingen gewenst!