Stop seksisme op de werkvloer

25 november is de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Het is tijd om het seksisme op de werkplek aan te pakken.

Seksisme is onaanvaardbaar. Het creëert onzekerheid en vernietigt levens. Een genderspecifieke omgeving opent de deur naar discriminatie en geweld.

De cijfers spreken voor zich. In Europa wordt 94% van de vrouwen geconfronteerd met seksisme. Meer dan de helft van de Belgische werknemers wordt geconfronteerd met dubbelzinnige opmerkingen, maar ook met verbale aanvallen in de vorm van "grappen". De link met geweld spreekt boekdelen: 34% van de Belgische vrouwen is op het werk geconfronteerd met ongewenst fysiek contact. Een op de drie vrouwen in de wereld lijdt aan fysiek of seksueel geweld in haar leven.

Het grootste deel van ons leven speelt zich af op de werkplek, een van de plaatsen waar seksisme het meest voorkomt. Als het veilig is, is er al een grote stap gezet.

Internationale

Overal ter wereld strijden mensen voor meer gendergelijkheid. Ook vakbondsactivisten  maken deel uit van deze beweging. Ze beseffen dat de strijd voor waardig  werk samenvalt met de strijd voor een inclusieve werkplek, waar iedereen zichzelf kan zijn.

Na jaren van campagne tegen het seksisme met hun collega's, werkgevers en regeringen, hebben we sinds september 2019 eindelijk een internationale overeenkomst om de druk op te voeren. De Conventie 190 van de Internationale Arbeidsorganisatie, die geweld en pesterijen op het werk aanpakt vanuit het perspectief van de gelijkheid van mannen en vrouwen, zet hen aan tot hernieuwd enthousiasme.

Onze kameraden in Afrika en Latijns-Amerika voeren uitgebreid campagne momenteel. De realiteit van pesterijen tegen vrouwen op de werkplek is zeer hard. Vandaag de dag komen Nicaraguaanse textielarbeiders naar de fabriek met mondmaskers over Conventie 190 om een verklaring af te leggen. Zuid-Afrikaanse vakbondsactivisten in de huishoudsector voeren 16 dagen campagne om seksisme en intimidatie te bestrijden. Want een werkplek verdient het om veilig te zijn voor iedereen.

Meer informatie op de website van ngo FOS